04 січня 2015

БОНІТУВАННЯ КРОЛІВ РІЗНИХ ПОРІД


БОНІТУВАННЯ КРОЛІВ РІЗНИХ ПОРІД


Якісного поліпшення породи кролів можна досягти поліпшенням умов утримання, догляду, годівлі, та залишенням на плем’я кращих щодо продуктивності тварин, які мають кращі спадкові властивості. Як це власно  здійснюється в еко – кролівництві.
Спадкові властивості залежать від племінних якостей предків і від умов вирощування кролів. Тому для розмноження слід залишати тварин з добре розвиненими господарсько-корисними ознаками.

Визначення племінної цінності тварин на основі їх комплексної оцінки щодо продуктивності, розвитку, будови тіла, пристосованості до місцевих умов, походження та якості потомства безпосереднім оглядом кролів в конкретних виробничих умовах з урахуванням даних племінних і інших зоотехнічних записів називається бонітуванням.

На основі бонітування всі кролі дістають відповідну класну оцінку, провадиться розподіл стада на виробничі групи, виділяється племінне ядро.
В результаті бонітування складаються плани парування, вирощування молодняка; на підставі бонітування оцінюється і племінна робота ферми.

Бонітування дорослого стада кролів провадять два а іноді три  рази на рік, по мірі того, як кролики стали дорослими.  На кролівничих  фермах бонітування кролів здійснюють компетентні особи, до складу якої входять зоотехнік, ветеринарний лікар і завідуючий кролефермою. Перед бонітуванням перевіряють номери таврування кролів, переглядають усі племінні дані, підготовляють бонітувальну відомість і всі потрібні записи вносять за розробленою формою обліку.

 
БОНІТУВАННЯ КРОЛІВ
БОНІТУВАННЯ КРОЛІВ 


Примітка:
а) графа б заповнюється за даними виробничого запису;
б) графи 9, 10, 11, 12 заповнюються на основі особистого огляду;
в) графа 13 заповнюється на основі виробничого журналу і книги 
племінних записів;
г) у графі 15 вказано призначення кроля: племінне ядро, племінний, 
товарний брак, ремонтний молодняк;
д) при бонітуванні молодняка графи 12 і 13 не заповнюються.


Перед початком бонітування на фермі провадять ветеринарно-санітарний огляд поголів’я кролів, в результаті якого всіх хворих і підозрілих на захворювання тварин з ферми вибраковують і видаляють, а бонітують тільки здорових. Кожного кроля оглядають і оцінюють за всіма показниками.
Будову тіла оцінюють у молодняка на око, а у дорослих кролів судять про екстер’єр ще й на підставі промірів.

Звичайно на кролі роблять три вимірювання: довжина тулуба (від кінчика носа до кореня хвоста), обхват грудей (за лопатками) і ширина в моклоках.
При оцінці будови тіла кроля звертають увагу на форму тіла, голови, на розмір і поставу вух, розвиток грудей, лінію і форму спини, характер розвитку і поставу ніг.

Забарвлення хутрового покриву визначається на око при денному світлі (у затінку), зонарність забарвлення встановлюється роздуванням хутра на спині та боках тварини. У дорослого кроля забарвлення хутра встановлюється в період 5-6 місяців від народження, а в молодняка — при досягненні 4-місячного віку. Живу вагу дорослих кролів визначають також у цей період зважуванням тварини з точністю до 100 г, а вагу ремонтного молодняка — по досягненні 4-місячного віку.

Густоту хутра дорослих кролів визначають в періоди жовтень — лютий за величиною площі дна розетки, яка утворюється при роздуванні хутра. Площа дна розетки вимірюється в квадратних міліметрах. При дуже щільному і густому хутрі дно розетки не виявляється або має розмір не більш як 4 кв. мм. Якщо площа дна розетки не пере¬вищує 9 кв. мм тобто розміру сірникової головки, то густота хутра вважається доброю. Площа дна розетки не більш як 12 кв. мм вказує на задовільну густоту хутра.

Продуктивність дорослих кролів визначають по середньому окролу, виходячи з кількості живих кроленят на момент відлучення у всіх окролах протягом виробничого року: кількість живих кроленят всіх окролів, що залишилися на момент відлучення, поділена на кількість окролів в рік, і є середній показник окролу, який характеризує продуктивність самки.
Молодняк від 4 місяців бонітують тільки за такими показниками: будовою тіла, забарвленням хутрового по-криву, живою вагою та походженням.

За стандартом еко-кролівництва кролів поділяють на три класи.
Супер еліта. Кролі першого классу. Відносять кролів, типових для породи, що розводиться на еко-фермі, добре складених, з гарним забарвленням шерстного покриву, без дефектів і вад, передбачених стандартом. Жива вага, густота хутра і продуктивність повинні відповідати стандарту. Зазвичай це кролики які першими виходять з лона кролиці, і протягом життя завжди випереджають своїх побратимів чи сестер по вазі та показникам здоров'я. Вони матимуть найкращі імунитети в подальшому.

Кролі другого классу - «Еліта»,  відносять кролів , які типові для даної породи, але мають окремі дефекти, передбачені стандартом. Це ще класс, який годиться для ремонту основного стада, але  потребує прискіпливішого спостерігання, вимірювань, оцінок поки не стануть продуктивними.

До третього класу відносять кролів, які мають хоча б одну ваду.
Залічуючи окремих кролів до того чи іншого класу, керуються таблицями еко-кролівництва.

Крім особливостей, які зазначаються в бонітувальній відомості та формулярах обліку,  у кролів, зокрема у самок, відмічають такі особливості, як молочність і материнський інстинкт. Природно, що чим більше молока в матері, тим краще в неї розвивається підсисний молодняк.
Молочність самки звичайно визначають на підставі показників ваги кроленят.
Материнський інстинкт полягає в турботах самок про своїх кроленят: вони влаштовують гнізда, куди збирають їх при окролі, рвуть у себе на грудях пух і вкривають ним малят. Деякі самки цього не роблять, а тому їх із стада треба вибраковувати.
По закінченні бонітування підбивають підсумки і складають бонітувальну відомість.
Після визначення класу усі пробонітовані кролі залежно від розміру поголів’я на кролефермі розподіляються за своїм призначенням на такі 4 групи.
1.         Племінне ядро, в яке включаються кращі за своїми продуктивними племінними якостями дорослі самки і самці в такій кількості, яка необхідна для ремонту стада.
У племінне ядро виділяють самців і самок, які при бонітуванні дістали оцінку не нижчу  классу Супер Еліти,  щодо живої ваги, будови тіла, забарвлення, продуктивності, молочності, плодючості, а пухових кролів — і щодо настригу пуху.
Кролям, виділеним у племінне ядро, треба створити кращі умови годівлі, утримання та догляду. Їх розміщують в окремих рядах по одному або по два в відділенні.
Кролів у племінному ядрі після щорічного бонітування частково заміняють і ядро поповнюють ремонтним молодняком, який відбирають з першого окролу і з кращих кроленят. Добір у племінне ядро провадять перший раз у 1—1,5-місячному, а вдруге — у 4-місячному віці. Молодняк, призначений на ремонт стада, повинен бути здоровим, міцним, вгодованим, з добрим хутровим покривом. Ремонтний молодняк пухових кролів треба відбирати з урахуванням їх пухової продуктивності в 1,5-місячному і в 2—2,5-місячному віці.

2.         Виробнича група, куди входять дорослі самки, яких залишають у господарстві для одержання племінного молодняка на продаж, і дорослі самці, що обслуговують самок виробничої групи.

3.         Племінний молодняк (самці і самки), що йде на продаж.

4.         Група для відгодівлі та забою, яку виділяють з самців і самок, непридатних для виробничих цілей, а також молодняк, призначений для відгодівлі на забій або для здавання на м’ясо.

Заключний момент бонітування кролів — складання парувального плану, в якому вказуються самки і самці, призначені для їх покриття, а також строки проведення парування тварин на фермі. Насамперед, у парувальний план включають тварин Супер Еліти. Коли ж тварин на фермі мало, то на плем’я залишають тварин II класу, які пізніше мають бути замінені вирощеним ремонтним молодняком першого класу.

При закріпленні самців за самками необхідно стежити за тим, щоб самці були вищого класу.

Парувальний план на кролефермі складається на весь виробничий рік. Коли яку-небудь тварину доведеться забракувати, її заміняють іншою. Так само слід бракувати підібрані пари тварин, які дають у приплоді кроленят низької якості, і в парувальний план на наступний виробничий рік їх не включати.


Розведення кроликів, умови утримання кроликів


03 січня 2015

Розведення кроликів, умови утримання кроликів

Розведення кроликів, умови утримання кроликів

Вплив зовнішнього середовища на формування спадкових якостей кролів


Основою творчого дарвінізму ( еко-біологія) є вчення про якнайтіснішу взаємодію організму і зовнішнього середовища, про величезний вплив останнього на живий організм.

Спрямоване виховання молодняка сільськогосподарських тварин, у тому числі і кролів, до методів еко-біології може здійснюватись на основі добору і підбору, правильно організованої і поліпшеної годівлі та утримання самців і самок і забезпечення найкращого розвитку потомства в усі періоди його життя, починаючи з ембріонального періоду.

В. Мічурін у своїх працях довів, що людина може змінювати природу рослинних організмів у бажаному для неї напрямі в результаті вивчення особливостей організму та вмілого впливу на нього умовами зовнішнього середовища. Він довів, наприклад, що, змінюючи обмін речовин в організмі, можна змінити і його спадкову природу.
Формоутворюючий вплив зовнішнього середовища добре розуміли і використали в своїх працях класики російської зоотехнії. П. М. Кулешов писав: «На основі практичних спостережень та географічного розподілу кращих м’ясних і молочних порід можна з певністю сказати, що в розвитку цих двох видів корисної продуктивності зовнішні впливи відігравали більшу роль, ніж штучний підбір». Т. Д. Лисенко вказував, що «організм і необхідні для життя умови становлять єдність». «Кожне живе тіло будує себе з умов зовнішнього середовища на свій лад, згідно із своєю спадковістю».
Розведення кроликів, умови утримання кроликів


Установлено, що в тих випадках, коли організм знаходить в навколишньому середовищі умови, що відповідають його спадковості, він розвивається так само, як і в попередніх поколіннях. Коли ж організми не знаходять потрібних їм умов і змушені засвоювати умови зовнішнього середовища, які в тій чи іншій мірі не відповідають їх породі, то тоді виникають організми або окремі їх ділянки в тій чи іншій мірі відмінні від таких у попередньому по-колінні.

Однак це не спостерігається  в сучасному промисловому кролівництві, де кролів вирощують в штучних умовах, в приміщенні, за так називаємими  бройлерними технологіями. Такі кролі якщо і адаптуються до нових умов, їх  організм,  структура тіла особливо скелету, над яким «попрацювали» зооінженери,  не витримують  «гри інстинктів» - часто такі кролі, просто ламають собі хребет від вибриків.


Адаптивність же екокролів, куди краща.Так, якщо організм  еко - кроля, розвиватиметься в умовах зовнішнього середовища, відмінних від умов, в яких жили попередні покоління кролів, причому ці умови не відповідають його усталеним потребам, то кріль буде змінюватись, змінюватись буде і його природа спадковість.

Кролівникові слід знати, що молодий, ще не цілком сформований організм кроленяти легше піддається впливові умов утримання, годівлі та догляду, ніж сформований організм дорослого кроля.

Кроленя починає розвиватися в утробі матері, і тому, створюючи добрі умови годівлі, утримання та догляду для сукрільної самки, кролівник тим самим впливає на зародок, плід і підсисний молодняк.
Нові продуктивні якості кролів, набуті ними в процесі росту та розвитку в результаті відповідної годівлі, догляду та утримання, умілого добору й підбору, закріплюються, передаються в покоління і стають спадковими.

У цьому полягає суть методу еко - кролівництва про можливість і необхідність успадковування набутих властивостей. На основі цього закону передовики еко - кролівництва добились великих успіхів у справі вдосконалення старих і виведення нових порід кролів. Цей закон лежить в основі племінної роботи в кролівництві.

У зв’язку з цим робота над якісним удосконаленням порід кролів повинна йти в напрямі вивчення особливостей росту та розвитку організмів кролів і вмілого впливу на ці особливості умовами середовища.

Науковці «Раббакс Текнолоджі»  проводячи протягом кількох років спостереження, що стосуються якісного вдосконалення існуючих порід кролів, зібрали матеріал, що має певний інтерес з погляду вивчення росту та розвитку тварин і спрямованого виховання молодняка кролів.

Особливості росту та розвитку організму тварин вивчались залежно від таких факторів середовища, як сезон року (або вплив температури повітря на ріст та розвиток кролів), тривалість молочного періоду виховання у кроленят, рівень білкового живлення тварин, міжпородне схрещування їх, породні особливості кролів та ін.

Результати спостережень показали, що продуктивні особливості кролів залежать від факторів середовища. Так, в результаті вивчення впливу температури або сезону року на ріст та розвиток кролів установлено, що повне формування хутра, линяння у кроленят, народжених в різну пору року  і які отримали життєвий комфорт в «Раббітаксах» закінчується швидше аніж подібне є в домашньому кролівництві.

Густота хутра в дорослих тварин на площі шкурки в 25 кв. мм дорівнювала у кролів весняного окролу у середньому 2060 волосинам, у кролів, народжених улітку,— 2400 і в кролів, народжених восени, — 2872.
Таким чином, у кроленят однакового походження, але вирощених в різні сезони року, тобто при різній температурі повітря, хутро формується надійно, воно значно густіше і краще, аніж  в любому іншому виді кролівництва.  Сезон року при вирощуванні молодняка кролів позитивно впливає на якість хутра.
Було також установлено, що під впливом факторів «сезонів року» змінювалась внутрішня організація тіла тварин: кроленята літніх окролів виростали з більш розвиненим травним трактом і менш розвиненим серцем та легенями.
Проведені   спостереження  вказують на зміни у формуванні організму під впливом температури повітря.

Також встановлено, що зміни, зв’язані із впливом температури повітря, можуть передаватись нащадкам. Перше і друге покоління кролів зберігає риси особливого конституціонального типу тварин.
Ці дані дозволяють вважати, що вирощування тварин в різних умовах температури повітря, при відповідних умовах годівлі та утримання, може бути використане як один з факторів спрямованого вирощування кролів у бажаному типі конституції. У зв’язку з цим у виробництві при вирощуванні ремонтного молодняка слід залишити кроленят ранньовесняних окролів. Молодняк осінніх окролів за своїм розвитком кращий, ніж молодняк літніх окролів, і не поступається перед кроленятами весняного окролу, але вирощування його потребує більше уваги, бо інтенсивний ріст тварин припадає на вогкий і холодний період року. Використання для цього захищеного житла, як  в «Раббітксах», повністю знімає проблематику.


Відомо, що одним з активних факторів середовища, який  істотно впливає на формування організму, є годівля тварини.
Живлення кроленят у молочний період істотно впливає на їх розвиток. Зокрема, молочне живлення кроленят без рослинного корму забезпечує більш інтенсивний ріст живої ваги молодняка. При цьому формується конституціональний тип тварини з менш розвиненим шлунково-кишковим трактом і значно гірше розвиненою печінкою, із зниженим обміном речовин і з густішим шерстним покривом. Годівля кроленят у молочний період рослинними кормами з раннім відлученням їх від кролиці  не сприяє розвиткові м’ясних якостей кроленят та їх скороспілості.

Вивчення впливу рівня білкового живлення на продуктивні особливості кролів показали, що збільшення білка в раціоні на 25% від норми на розвиток шкурки, густоту хутра, розвиток нирок, серця, легень, шлунка впливає позитивно. Зменшення кількості білка на 25% проти норми раціону, а також збільшення його на 50% впливає на живу вагу та якість хутра кроля негативно.
Спостереження,  що стосуються вивчення впливу типу живлення на організм кроля, зокрема впливу раціонів з переважанням соковитих і грубих кормів, показали, що продуктивні особливості дослідних груп тварин різні. Дослідженням установлено, що годівля соковитими кормами в розмірі 50% поживності раціону сприяє поліпшенню м’ясних якостей кроля, якості хутра та розвиткові таких внутрішніх органів тварин, як кишечник і шлунок.
Годівля кролів сухими кормами в розмірі 50% від норми сприяє розвиткові шкіри в товщину та її розтяжності.
Вивчення впливу віку батьків на розвиток приплоду показали, що кроленята, народжені від старої самки і старого самця (вік — понад 3 роки), порівняно з кроленятами, народженими від молодої самки і молодого самця та від молодої самки і старого самця, а також від старої самки і молодого самця, відстають у рості за показниками живої ваги, екстер’єру, якості хутра (його густота і склад). Тому на кролефермах не слід залишати тварин, яким більше З років.
Наведені спостереження  вказують, що ріст і розвиток організму, його продуктивні особливості залежать від різних факторів середовища і можуть бути змінені в бажаний для людини бік.
Використовуючи обладнання  для розведення то вирощування кроликів типу «Раббітакс», поліпшуючи годівлю та утримання тварин, створюючи цим кролям потрібні умови, добиваються високих показників продуктивності, що мають промислове значення.

ДОБІР І ПІДБІР КРОЛИКІВ У ЕКО КРОЛІВНИЦТВІ



02 січня 2015

Кролівництво - розведення кроликів

                      Кролівництво - розведення кроликів

                                    ДОБІР І ПІДБІР КРОЛИКІВ У ЕКО КРОЛІВНИЦТВІ


Одним з основних способів поліпшення продуктивних якостей кролів є добір кращих тварин на плем’я. Добір кролів у поєднанні з наступним підбором та вирощуванням племінних кролів, при хороших умовах годівлі та утри­мання, повинен дати в кожному наступному поколінні кращих тварин з більш високими продуктивними яко­стями. На еко-фермах кролів добирають за їх про­дуктивністю та конституціональною міцністю, з ураху­ванням типу кроля, його походження, якості потомства і інших показників відповідно до напряму кролівництва, який прийнято на фермі, і мети племінної роботи.
Кролівництво - розведення кроликів
Кролівництво - розведення кроликів

Кролів на плем’я треба підбирати за комплексом ознак. Однобічний добір на підставі окремих ознак не дає належ­ного ефекту. Якщо на фермі ведеться, наприклад, добір хутрових кролів тільки за хутровою продуктивністю, а бу­дова тіла і жива вага не враховуються, то в результаті будуть виведені слабкі тварини, які не зможуть довго лишатись високопродуктивними, зокрема давати гарну шкірку. Та це й зрозуміло: будучи нестійкими до несприятливих впливів зовнішнього середовища, вони швидко під­даються різним захворюванням, дають високий відхід і знижують шкіркову продуктивність. У такій же мірі непра­вильним буде односторонній добір кролів мясних чи м’ясо-шкуркових порід за вагою, без урахування якості хутрового по­криву, витривалості, плодючості та ін.

Основними ознаками, за якими треба добирати кролів для комплектування стада, є продуктивність, породність, здоров’я, будова тіла, походження, пристосованість до місцевих умов.

Продуктивність — важлива ознака при доборі кролів у виробниче стадо. Вона визначається показником живої ваги тварини, плодючістю, якістю шерстного покриву, кількістю пуху та ін.

Породність тварини встановлюється на підставі племін­ної документації (племінних записів) і обов’язкового огляду тварини в натурі для встановлення виразності типу та особливостей будови тіла.

У стадо добирають цілком здорових, жвавих кролів, добре вгодованих, з блискучим, м’яким, лиснючим хутром. Вгодованість — основна ознака здоров’я кроля; худого, охлялого кроля добре помітно в стаді.

Будова тіла тварини характеризується формою і дов­жиною тіла, міцністю кістяка, розміром і формою голови, поставою вух, розвитком та обхватом грудей за лопатка­ми, формою спини, крупа, міцністю, довжиною і поста­вою ніг.

Пристосованість кроля до місцевих кліматичних умов, особливостей годівлі та утримання визначається стійкістю тварини проти захворювань і високою продуктивністю.

В справі вдосконалення порід сільськогосподарських тварин і, зокрема, кролів величезна роль належить під­борові (підбір особин для парування).

Завдання підбору полягає в тому, щоб, керуючись ос­новним правилом розведення: «краще з кращим дає краще», збільшити чисельність і продуктивність найкращої частини стада. До кращих самців підбирають для парування і кра­щих маток.


При складанні парувального плану треба уникати близькоспорідненого розведення. При підборі самців, крім конституції, слід звертати увагу на їх продуктивність, якість хутра або пуху і походження. У самок, крім про­дуктивності, типу конституції, походження, при підборі мають бути враховані материнські якості та молочність.


Клітки для кроликів | Міні ферми для кроликів



19 грудня 2014

Зручний спосіб забезпечення сім'ї екологічно чистим корисним м'ясом


Зручний спосіб забезпечення сім'ї екологічно чистим корисним м'ясом


Зручний спосіб забезпечення сім'ї екологічно чистим корисним м'ясом 


Тема посту: екологічно чисте м'ясо, здорове харчування, м'ясо кролика, розведення кроликів бізнес, обладнання для кролівництва, технологія кролівництва, міні ферми для кролів. 


М'ясо на прилавках магазинів сьогодні в основному представлено великими промисловими компаніями практикуючими інтенсивны бройлерні технології вирощування тварин. 
Сьогодні свинину отримують з поросяти 5-6 місячного віку, і важить таке порося в такому віці 110 кг. Тим часом, при натуральному способі вирощування, щоб досягти ваги поросяти 110 кг потрібно не менше одного року! А бройлерну курку вагою 3 кг і зовсім отримують за 6 тижнів, коли як курку вирощувану на волі натурально, такою ваги отримують за 8-10 місяців! Що корисного для організму людини представляють бройлерні інтенсивні технології вирощування тварин і птиці? А нічого! Отримують якусь білкову біомасу, склад якої  по біохімії для здоров'я людини не властивий його ферментній базі. І замість повноцінного перетравлення штучного м'яса, в мутантних генах тварини якої можна знайти гени рослинних водоростей, рептилій, відбувається часткове розкладання, а залишкова біомаса бродить і гниє, утворюючи чужорідні організму кислоти і токсини. Людина відчуває себе ситою, проте вона депресивна, в ній не вирує життя, швидко втомлюється, вимагає допінгу, щоб накрутити себе. У підсумку з'являються дивні хвороби, алергія, занепад сил, розлади психіки, і відкриваються двері для онкології. 

Тільки природні продукти харчування «сконструйовані» природою а не зоо або фіто-інженерами корисні для людини. На полях де ростуть генно-модифіковані культури немає пташиного співу, не жужжать  бджоли, поле засаджене такими культурами - що пластикове, мертве. 

У м'ясній промисловості отримати природно корисні м'ясопродукти, вирощувати на м'ясо тварин без стимуляторів, антибіотиків і гормонів не вигідно, чому власне і отримують м'ясопродукти бройлерним способом - інакше не прогодувати зростаюче населення планети. 

Єдино можливою технологією вигідного навіть з промислової точки зору, не кажучи про приватне використання, отримання екологічно чистого м'яса є технологія еко - кролівництва. У такій технології використовуються гуманні умови утримання кролів, годування - за рахунок натуральних кормів. За використання спеціальних екосистем утримання кролів «Раббітакс», зростання кроликів не потрібно штучно стимулювати і розганяти, так як системи «Раббітакс» надають всі умови для них, і захищають від усіх факторів ризику при їх розведенні та утриманні. 

Одна міні-ферма типу «Раббітакс 8» за рік видає до 250 кг дивовижно смачного і еталонної якості м'яса кроля. «Раббітакс» - зручне рішення для отримання чистого м'яса, займає всього 9 кв. метрів території, більше про неї - тут 

Клітки для кроликів | Міні ферми для кроликів


12 грудня 2014

Годівля молодняка кролів, домашнє кролівництво

Годівля молодняка кролів, домашнє кролівництво


Тема запису: кролеводство, корм для кролів, комбікорм для кролів, породи кролів у годуванні, мясні породи кролів.


Збереження і вирощування молодняка — дуже відповідальне завдання у кролівництві. Щоб зберегти молодняк, дуже важливо правильно його годувати в період відлучення.
У цей період кроленятам треба згодовувати ті самі види кормів, що й перед відлученням. Потім в їх раціон вводять нові корми.
Узимку кроленятам згодовують добре вкрите листям дрібне сіно, яке складається з різнотрав’я та бобових, а також моркву, овес, зерно бобових, макуху.
Кращими кормами для кроленят у літній період вважаються: трава бобових рослин з домішками різнотрав’я, подрібнений або плющений овес, розмелене або пропарене зерно бобових (вика, сочевиця, соя і горох). Особ¬ливо добре кроленята їдять червону конюшину та люцерну. Ці корми дуже поживні.
Основним показником правильної годівлі є вага і розвиток молодняка.


Відомо, що у кроленят в період відлучення спостерігається переобтяження травного тракту, а товстий відділ кишечника на цей час ще недостатньо розвинений. Тому перші 3—4 тижні після відлучення молоднякові треба згодовувати легкоперетравні корми і не включати в раціон кормів, які багаті на клітковину, особливо на огрубілу.

Відгодівля кролів


Завдання відгодівлі полягає в тому, щоб за певний відрізок часу при згодовуванні кролям різних кормових сумішок одержати від них більше і найкращого м’яса та сала при найвищій оплаті одиниці затраченого корму.
Еко кроликам, які в 2,5 місяці важать 2,5 — 3 кг, досить буде місячної відгодівлі.
Годівля молодняка кролів, домашнє кролівництво

Відгодовують звичайно вибракуваних кролів, зайвий молодняк у 2,5 - місячному віці (в основному самців). При відгодівлі жива вага кроля збільшується порівняно з його початковою вагою приблизно на 35 - 50%.

Найкраще кролі відгодовуються на гранульованих концкормах з деяким використанням зеленого корму, коренеплодів.
Добрі результати при відгодівлі дає згодовування кролям вівса, ячменю, кукурудзи, висівок, жолудів, гороху, вики, сочевиці, картоплі, моркви, буряків, жому, макухи, відходів городу та ін. Але такий раціон більш традиційний для менших форм господарювання, коли у кролівника є час на заготівлю різноманітного корму.  В умовах комерційного кролівництва обмежуються збалансованими концентрованими натуральними кормами, тобто такими що не містять неорганічних стимуляторів росту.

Порада для  кролівників, що практикують домашнє кролівництво: щоб корм поїдався краще, його різноманітять: картоплю краще давати кролям варену і в сумішці з висівками; концентрований корм згодовується в сумішці. Відгодівлі сприяє згодовування листя та коріння різних ароматичних рослин: петрушки, цикорію, селери, тмину.

При організації групової відгодівлі треба підбирати в групи кролів однакової ваги та розвитку.

Кролі різних порід, різного віку та вгодованості на одному й тому самому раціоні можуть дати різні результати відгодівлі.
Спостережено, що  кролі порід білий велетень і віденський голубий, кролі породи шиншила, сріблястий і сірий велетень, дають найбільший процент та швидкість приросту. 



Креслення клітки для кроликів

Креслення клітки для кроликів

Тема запису : креслення клітки для кроликів, клітки для кролів креслення , клітки для кролів схема, клітки для кролів своїми руками, клітки для кролів фото, клітки утримання кролів.


Для утримання та розведення кроликів насамперед потрібно місце, в розумінні тої, чи іншої споруди, наприклад клітки для кроликів.  А вже в цьому питанні, стільки думок і пропозицій, що для новачка розібратися, що ж насправді йому потрібно - дуже складно.

Багато хто вважає, що кращим рішенням обзавестися міні- фермою для кроликів, є самостійне виготовлення за кресленнями крільчатника, клітки для кролів чи тої ж міні-ферми. Тим більше, що є прецеденти викладення в Мережу "мишоловок" з назвою "Креслення клітки для кроликів"! Спритні продавці лекал, трафаретів і тубусів до них, надаючи безкоштовні креслення, добре розроблені для візуального сприйняття, але без професійної складової, такі собі  відсебеньки... І зовсім гірше, коли в креслення вшиті руткіки, чи віруси іншого штибу.
креслення клітки для кроликів

Тим часом, новачки в справі виготовлення міні-ферм чи кліток для кроликів, через руки яких не проходили сотні, тисячі (як у нас) одиниць такого виготовленого реально обладнання, зіткнуться з питаннями відсутності вміння, навиків, досвіду у виготовленні деталей кліток для кроликів. Потрібна точність в обробці і доведення матеріалів, виборі якісних матеріалів, необхідність в зварювальних, слюсарних, столярних, електротехнічних, жерстяних, сантехнічних інструментах. Адже що переслідується під терміном міні-ферма? Власне те, щоби кролики мали просто місце для утримання, достатньо спорудити просто клітку. А щоб обладнання усувало фактори ризику при утриманні та вирощуванні кроликів, обладнання для кролівництва має бути виготовлено з урахуванням усунення таких ризиків. Знешкодження левової частини різних загроз можлива інструментально, за допомогою вибудови захисту кроликів від різних проблем,  що оточують їх існування. Частину доводиться знешкоджувати через технологію вирощування. Яку розробляють не в підворіттях, крадучи контент від тих хто розбирається в темі, а фахівцями галузі. 

Креслення клітки для кролів
Креслення  міні-ферми "Раббітакс 8 W" - 5000 грн.
Такі загрози як, теплота, вогкість, холод, проникнення комарів і мух, дрібних хижаків, отруєння газами аміаку, сірководню, метану і вуглекислоти внаслідок життєдіяльності фекальних бактерій, бактерицидна небезпека, парусність (нестійкість до вітру) конструкції, замети снігом або намокання кроликів від поперечних опадів - дощу, інею, й інше - ну як новачку і в цьому розібратися і виготовити за призначення обладнання? З  "мишеловок", безкоштовних креслень в Мережі, можливо виготовити якісь клітки, криво та в косяк, але  тільки не те, що насправді потрібно для безпечного кролівництва.  А потім не виходить само кролівництво, і винять в цьому вже не себе, а всю галузь.

Якою насправді повинна бути клітка для кроликів, міні-ферма або обладнання для кролівництва пишемо тут

Кролівництво - вигідна справа, якщо до нього підходити професійно. Гопники і бариги, бажаючі зірвати куш на продажі  популістських  товарів, книг, дисків, анонімні шуллери з лендинг-сайтів, типу "Дізнайтеся про те як я заробляю 40416 грн на кроликах кожний місяць і цілий рік", трафаретів і лекал до креслень, грають на невігластві, на наївності і простоті тих, хто цікавиться такими темами. "Всеукраїнські , національні" або які ще там "портали" майстри не кролівничої галузі, а реклами...

На наших сайтах достатньо інформації, щоб зрозуміти, кролівництво яким чином є результативним для кролівника. Ну а далі потрібно вирішити - чи то самостійно в силах виготовляти обладнання для кроликів, чи то краще вдатися до професійних послуг і готових рішень.  До тих,  хто в кролівництві щось вже зробив чи до гопників з підворіття...

Більше про креслення кліток для кролів  див. тут

Вартість клеслення на модель "Раббітакс -8 W" - екв. 200 ам.дол.
Вартість клеслення на модель "Раббітакс 8 Fine" - екв. 500 ам.дол. 


ГОДІВЛЯ КРОЛІВ



ГОДІВЛЯ КРОЛІВ

Тема посту: годівля кролів, промислове кролівництво,  еко кролівництво,  розведення кролів, домашнє кролівництво

Для нормальної життєдіяльності організму, для росту та розвитку необхідно правильно годувати тварину. Відомо, що неповноцінна, погана годівля сільськогосподарських тварин негативно впливає на їх продуктивність.
Так, у кролів внаслідок поганої годівлі знижується жива вага, молочність, плодючість; погана годівля негативно впливає і на якість шерстного покриву. Стійкість тварин проти захворювань у великій мірі зумовлюється їх доброю годівлею.
Спостережено, що  кроленята, матері яких у період сукрільності годувались в умовах домашнього  без системного кролівництва, важили перед відлученням 300—350 г. Молодняк, який з найбільш ранніх стадій ембріонального розвитку перебував в умовах еко-кролівництва  (у зв’язку з доброю годівлею матері та умовами  життя), важив 1000 г, тобто на 650—700 г більше.
Годівля кролів
Годівля кролів

Годівля кролів


Дані обстеження стану різних кролеферм України та Росії  так само наочно показують, що на фермах, де умови годівлі та утримання кролів відповідають умовам еко-кролівництва , там і виробничі показники ферми високі, а в окремих випадках по темпам приросту ваги кролів , можна говорити про тісну конкуренцію з бройлерними видами кролівництва. 

Весною, як тільки розпуститься листя на деревах, кролям згодовують гілковий корм (осика, шелюг, акація, береза, терен, обліпиха, ін..) щодня. У червні — липні деревний корм на фермі заготовляють про запас, зв’язуючи його у віники і висушуючи в затінку. З наростанням зеленої трави гілковий корм і сіно поступово заміняють зеленою травою, якщо господарство невеличке.  Якщо еко-ферма кролівництва нараховує сотні голів кроликів, тоді займатися  заготівлею зелених кормів важко, залишають в рацоні тварини трави, рослини, кустарними які легко заготовити, підв’ялити. Це топінамбур, амарант, кульбаба, та ін.

Круглорічно в раціоні кроликів  повинні бути доброякісне сіно, польове, звичайне різнотрав’я . Грубе сіно треба подрібнювати, трохи зволожувати і перемішувати з кормами -  отримувати з такої суміші  гранулюваний концентрований корм  через  гранулятор корму.  Полову і сінну потерть  теж так само використовують.

Коренебульбоплоди треба добре очищати від грязі і гнилизни. Згодовують коренебульбоплоди сирими, подрібненими. Промерзлі коренеплоди (крім моркви, яку дають у корм розмороженою), а також дуже пророслу картоплю  кролям не згодовують.  В домашньому кролівництві  їх можна варити, а воду після варіння картоплі зливати. Гарбузи згодовують сирими, подрібненими.
Силосовані корми дають зразу ж після виймання з ями і без усякої підготовки.

Зерно злаків і бобових згодовують молоднякові подрібненим, а дорослим тваринам можна давати і ціле. Пресовану макуху згодовують подрібненою.  В еко-кролівництві бобові рослини не використовуються і радимо їх використовувати у випадках, коли для кроликів  організовані  просторні вигули, вольєри , тоді від руху тварин, буде відсутня тимпатія ( здуття кишківника кроля).

Для домашнього кролівництва  висівку, борошно і макуху перед згодовуванням слід зволожувати, але не запарювати. Кукурудзу давати подрібненою і розмеленою. Зерно олійних — ціле і подрібнене. Солодові ростки, щоб вони набрякли, перед згодовуванням обварюють гарячою водою. Кухонні відходи повинні бути чистими, без грязі. Хліб висушують і дають цілим або подрібненим. Молоко і молочні продукти згодовують у натуральному вигляді, або на них замішується сумішка концентрованих кормів.

В Еко кролівництві  використовують концентровані  гранульовані корми  у вигляді сумішок з іншими кормами. 

М’ясне і риб’яче борошно, а також мінеральні речовини присутні у сучасних концентрованих кормах, тому їх окреме згодовування не розглядається.
Кролівникам слід знати, що траву перед згодовуванням просушують від роси, бо мокра трава, особливо трава бобових, спричинює захворювання на тимпанію.



Норми годівлі кролів