12 грудня 2014

ГОДІВЛЯ КРОЛІВ



ГОДІВЛЯ КРОЛІВ

Тема посту: годівля кролів, промислове кролівництво,  еко кролівництво,  розведення кролів, домашнє кролівництво

Для нормальної життєдіяльності організму, для росту та розвитку необхідно правильно годувати тварину. Відомо, що неповноцінна, погана годівля сільськогосподарських тварин негативно впливає на їх продуктивність.
Так, у кролів внаслідок поганої годівлі знижується жива вага, молочність, плодючість; погана годівля негативно впливає і на якість шерстного покриву. Стійкість тварин проти захворювань у великій мірі зумовлюється їх доброю годівлею.
Спостережено, що  кроленята, матері яких у період сукрільності годувались в умовах домашнього  без системного кролівництва, важили перед відлученням 300—350 г. Молодняк, який з найбільш ранніх стадій ембріонального розвитку перебував в умовах еко-кролівництва  (у зв’язку з доброю годівлею матері та умовами  життя), важив 1000 г, тобто на 650—700 г більше.
Годівля кролів
Годівля кролів

Годівля кролів


Дані обстеження стану різних кролеферм України та Росії  так само наочно показують, що на фермах, де умови годівлі та утримання кролів відповідають умовам еко-кролівництва , там і виробничі показники ферми високі, а в окремих випадках по темпам приросту ваги кролів , можна говорити про тісну конкуренцію з бройлерними видами кролівництва. 

Весною, як тільки розпуститься листя на деревах, кролям згодовують гілковий корм (осика, шелюг, акація, береза, терен, обліпиха, ін..) щодня. У червні — липні деревний корм на фермі заготовляють про запас, зв’язуючи його у віники і висушуючи в затінку. З наростанням зеленої трави гілковий корм і сіно поступово заміняють зеленою травою, якщо господарство невеличке.  Якщо еко-ферма кролівництва нараховує сотні голів кроликів, тоді займатися  заготівлею зелених кормів важко, залишають в рацоні тварини трави, рослини, кустарними які легко заготовити, підв’ялити. Це топінамбур, амарант, кульбаба, та ін.

Круглорічно в раціоні кроликів  повинні бути доброякісне сіно, польове, звичайне різнотрав’я . Грубе сіно треба подрібнювати, трохи зволожувати і перемішувати з кормами -  отримувати з такої суміші  гранулюваний концентрований корм  через  гранулятор корму.  Полову і сінну потерть  теж так само використовують.

Коренебульбоплоди треба добре очищати від грязі і гнилизни. Згодовують коренебульбоплоди сирими, подрібненими. Промерзлі коренеплоди (крім моркви, яку дають у корм розмороженою), а також дуже пророслу картоплю  кролям не згодовують.  В домашньому кролівництві  їх можна варити, а воду після варіння картоплі зливати. Гарбузи згодовують сирими, подрібненими.
Силосовані корми дають зразу ж після виймання з ями і без усякої підготовки.

Зерно злаків і бобових згодовують молоднякові подрібненим, а дорослим тваринам можна давати і ціле. Пресовану макуху згодовують подрібненою.  В еко-кролівництві бобові рослини не використовуються і радимо їх використовувати у випадках, коли для кроликів  організовані  просторні вигули, вольєри , тоді від руху тварин, буде відсутня тимпатія ( здуття кишківника кроля).

Для домашнього кролівництва  висівку, борошно і макуху перед згодовуванням слід зволожувати, але не запарювати. Кукурудзу давати подрібненою і розмеленою. Зерно олійних — ціле і подрібнене. Солодові ростки, щоб вони набрякли, перед згодовуванням обварюють гарячою водою. Кухонні відходи повинні бути чистими, без грязі. Хліб висушують і дають цілим або подрібненим. Молоко і молочні продукти згодовують у натуральному вигляді, або на них замішується сумішка концентрованих кормів.

В Еко кролівництві  використовують концентровані  гранульовані корми  у вигляді сумішок з іншими кормами. 

М’ясне і риб’яче борошно, а також мінеральні речовини присутні у сучасних концентрованих кормах, тому їх окреме згодовування не розглядається.
Кролівникам слід знати, що траву перед згодовуванням просушують від роси, бо мокра трава, особливо трава бобових, спричинює захворювання на тимпанію.



Норми годівлі кролів

Немає коментарів:

Дописати коментар