КОРМИ І ГОДІВЛЯ КРОЛІВ
Дикий кріль, живучи на волі, з рослинних кормів вибирає ті, які йому більше подобаються і які потрібні для його існування, інстинктивно вирішуючи які потрібні і саме, коли себе як почуває. На відміну від дикого, свійський кріль все життя проводить у клітці. Через те кролівник завжди повинен особливо уважно і сумлінно ставитись до годівлі цієї тварини. Щоб правильно організувати годівлю кролів, треба, враховуючи їх природні потреби, створити такий тип годівлі, який забезпечив би добрий розвиток тварини при найменших виробничих затратах.
У кролівництві зараз застосовуються багато типів годівлі тварин, але в основному два : ненормативний, та нормативний. Ненормативний, це коли кролику встановлюють бункерні кормороздатники, і кролик споживає корм, коли йому заманеться. Нормативний - вже є атавізмом, причому практично у всіх видах кролівництва, починаючи з бройлерного і закінчуючи еко кролівництвом. Виключенням є – ретро кролівництво, де залишилися застарілі догми. При нормативній годівлі кроликів, корми насипають в певні кормушки, миски, ємності, погодинно, зазвичай 2 – 3 рази на добу.
По складу раціону в кролівництві сьогодні є багато типів годівлі. Найкращий – трав’яний тип. Або сказати по іншому трав’яний тип — найбільш бажаний. Цей тип годівлі відповідає потребам організму кроля і економічно ефективний. Однак його використання можливе тільки в ретро кролівництві. В любому іншому промисловому чи комерційному кролівництві, трав’яний тип раціону годівлі кролів вельми затратний і небезпечний. На природі дикий кріль інстинктивно відчуває потребу в тій чи іншій рослині, а в умовах неволі, часто кролівники отруюють кроликів, оскільки та чи інша рослина в той чи інший період до самої себе чи до життя кроликів може бути як корисною так і шкідливою, наприклад – кульбаба. Також рослинна їжа може викликати діарею, оскільки бактеріологічний склад шлунку залежний від флори шлунку, а її зажди формують бактерії, що знаходяться на рослині, траві. До того, деякі рослини, такі як люцерна, еспарцет, козлятник, конюшина, буркун викликають здуття кишечнику кролів ( метеоризм), який у поганого кролівника приводить до смерті тварини! Навіть надмірне використання цих, ніби здавалося добрих годувальних рослин, у сухому вигляді повинно бути під контролем. Доросле стадо на кролефермі становить невеликий процент. Звичайно у кролівницьких господарствах 90% стада складається з молодняка. Це викликає потребу в постачанні фермі зелених кормів, які забезпечували б нормальний ріст та розвиток молодого організму кролів. Однак, саме молодняк кролів має ще не сформовані шлункові секрети та органи, і необережна годівля трав’яним типом кормів є небезпечним для здоров’я та життя кроликів. Тому, сьогодні використовують сухі види кормів, збалансовані потрібними мікро та макро елементами, і краще, якщо на основі цінних злакових рослин.
Склад кормів
Корми містять різні поживні речовини. Вміст та співвідношення цих речовин у різних кормах неоднакові, чим і пояснюється різна поживна їх цінність.Щоб організувати повноцінну годівлю тварин, треба знати, які поживні речовини потрібні для нормального розвитку організму та в яких кормах вони є. До найбільш важливих поживних речовин належать: білки, вуглеводи, жири, мінеральні речовини і вітаміни. Білки — найголовніша складова частина корму. Вони необхідні як для ростучих, так і для дорослих тварин, бо до складу будь-якої тканини живого організму обов'язково входить білок. Тваринний організм не може створювати білок з небілкових поживних речовин, і тому він повинен брати його з корму. У процесі травлення білки в організмі тварини розпадаються на простіші складові частини, так звані амінокислоти. Амінокислоти для організму мають неоднакове значення: одні амінокислоти (лізин) сприяють утворенню молока; інші необхідні для нормального росту шерсті (цистин) та ін. Відсутність у кормі відповідних амінокислот веде до порушення життєдіяльності організму, його росту та продуктивності. Білки, в яких немає важливих амінокислот, називаються неповноцінними. Повноцінні білки — це такі, які за своїм складом, набором амінокислот близькі до складу тіла тварини. Тому поживна цінність білка, його високо - продуктивна дія зумовлюються його повноцінністю: чим повноцінніший білок, тим вищий його поживний і продуктивний вплив. Багато повноцінних білків у зелених кормах, доброму сіні, молоці, риб'ячому, м’ясокістковому борошні, концентрованих кормах в яких не використовують білко замінники ( ферментований курячий гній, відходи грибної промисловості, генно - модифіковані рослини, яких першими використовують спочатку для годівлі тварин, інші «революційні» винаходи) Якість білка залежить від того, які амінокислоти входять до його складу. Так, наприклад, у білку молока є амінокислоти, необхідні для росту та розвитку тваринного організму. Амінокислоти разом з іншими поживними речовинами, які розносяться кров’ю по організму, утворюють клітини тканин та органів тварини. З білків корму будується тіло тварини. Їх не можна заміняти іншими поживними речовинами. Тому у кормових раціонах треба передбачити необхідну кількість білків. З концентрованих кормів на білок особливо багаті макуха (ЗО—40%) і зернобобові (17—19%). Найбагатші ж на білок тваринні корми: молоко, кров’яне, м’ясне і риб’яче борошно. З трав найбільш багаті на білок бобові. Білки називаються азотистими речовинами, бо до їх складу входить азот. Поряд з азотистими є група без азотистих поживних, речовин, до яких належать жири, клітковина і без азотисті екстрактивні речовини — вуглеводи. Жири мають велике поживне значення. Крім того, вони є джерелом тепла та енергії в організмі. Проти інших, рівних щодо ваги та поживності, речовин жири дають енергії в 2,5 рази більше. У кормах, які найбільше поширені в кролівництві, жирів небагато. Найбагатше на жири насіння олійних рослин. Так, у насінні льону жирів до 40%, у злакових і бобових від 1 до 4%, кукурудзі — 5—6%. На жири бідні зелені корми — вони містять 0,2—0,8% жирів. Корми, багаті на жири та вуглеводи, з успіхом використовуються при відгодівлі тварин. Відомо, що включення в раціон кормів, багатих на жири, підсилює блиск і поліпшує якість хутрового покриву кролів.
Про біологію кролів >>>> тут
Вуглеводи — основне джерело теплової енергії, енергії руху і процесів життєдіяльності організму. Вуглеводи в кормах, які згодовуються кролям, містяться головним чином у вигляді крохмалю, цукру і клітковини (целюлози). Крохмалю дуже багато в насінні, плодах та бульбах: наприклад, у бульбах картоплі до 20% крохмалю; багато його в зерні злакових — у вівсі, наприклад, до 70%. Чимало цукру, виноградного і плодового, у плодах. Дуже багато цукру в цукрових буряках. Багаті на цукор морква, кавуни, дині, соковиті плоди та гарбузи. В організмі кроля з вуглеводів є виноградний цукор у крові і глікоген у печінці. В організмі тварини з вуглеводів утворюється жир. Клітковина — оболонка рослинних клітин, яка у молодих рослин складається з чистої клітковини — целюлози. З віком оболонка клітин насичується різними мінеральними речовинами і грубішає. Оболонка клітин стебел рослин містить більше клітковини, а в оболонці листя її менше. З грубих кормів дуже багато клітковини містить солома — до 40%, а також полова та огрубіле сіно. Останні як корм кролям давати не слід, бо клітковину вони перетравлюють погано. Добре зелене не перестояне сіно містить до 20—30% клітковини, у коренеплодах її дуже мало — 0,4—0,2%.
Вода необхідна для життя кроля. Вона розчиняє поживні речовини корму і потрібна для вироблення соків організму. У тілі організму води до 70%. Багато води у коренеплодах — 90—92%, у траві — 80—85%; у сіні води 15— 20%, а в зерні від 12 до 15%. Чим більше води, тим поживність корму менша. Для нормального існування, розмноження, росту та розвитку живого організму необхідні особливі речовини, так звані вітаміни, які є в різних кормах. Кожний вітамін має своє значення для організму тварини.
Продуктивні особливості тварини, як-от плодючість, молочність, розвиток молодняка, стійкість проти захворювань, у значній мірі залежать від вмісту вітамінів у кормах та від запасів їх у тілі. Так, велика роль у життєдіяльності організму належить вітаміну А. Коли його невистачає у кормах, у молодих ростучих тварин сповільнюються ріст та розвиток, а коли його довго не давати, то й зовсім припиняються. У дорослих кролів недостача вітаміну А спричинює захворювання очей та ороговіння епітелію, знижує опірність організму до різних захворювань. Зокрема, у кроликів через відсутність вітаміну А розвивається хвороба очей, дихальних органів, шкіри та ін. Коли у кормах не вистачатиме вітаміну А, то де може стати причиною прохолостіння і низької плодючості тварин. Випадки прохолостіння і низької плодючості самок часто спостерігаються в тваринницьких господарствах, особливо після зими — у весняний період, коли дає знати про себе недостатня кількість сонячного світла , яке теж значно впливає на формування вітамінів. Встановлено, що організм тварин не тільки витрачає вітамін А на свою життєдіяльність, а й запасає його, нагромаджуючи в печінці. У сукрільних маток частина вітаміну А переходить зародкам, а після народження вітамін А продовжує надходити кроленятам через молоко матері. Тварини, у тому числі й кролі, вітаміну А потребують багато. У зв'язку з цим при складанні раціонів тваринам необхідно враховувати цю потребу і включати в них корми, які містять цей вітамін. Вітамін А є у молодих зелених рослинах, листі конюшини, люцерни, у салаті, молоці, риб'ячому жирі, у доброму зеленому сіні, у моркві та її гичці, у капусті. У рослинах вітамін А міститься у вигляді провітаміну А — каротину, який в організмі тварини перетворюється у вітамін А. Відомо, що вміст каротину в рослинах залежить від подовження періоду їх вегетації. До і в період цвітіння рослин в них каротину більше, ніж у період плодоношення. Щоб краще зберегти каротин у рослинах, наприклад, у сіні, його сушать у затінку, під навісом. Правильне зберігання сіна також затримує в ньому каротин. За несприятливої погоди (під дощем) каротин швидко руйнується. Влітку еко-кролі одержують зелений корм, і, отже, їх організм забезпечується каротином в достатній кількості. Зелений корм – особливий, оброблений корисними бактеріями. Це дозволяє уникнути традиційних проблем від годівлі зеленими кормами. Взимку, коли зелених кормів немає, а в коренебульбоплодах каротину дуже мало, треба особливо стежити за годівлею кролів, вводячи в раціони корми з максимальною кількістю каротину. Таким кормом може бути: пророщений овес, вітамінне сіно, червона морква. Добре зберігається каротин у силосованих кормах, а тому для годівлі кролів їх треба широко застосовувати – але в відповідних годівницях, щоби не спаплюжити житло кролика. Кращим силосом для кролів є соняшниковий, кукурудзяний, капустяний, тобто силос з рослин, добре вкритих листям – амаранту, топінамбуру, кропиви, борщовику, тощо.
Вітаміну В дуже багато в дріжджах, у зерні злакових, у висівках, свіжій траві, молоці, картоплі, капусті, горосі, сіні, червоній моркві. Відсутність у кормах вітаміну В спричинює розлади в діяльності нервової і травної систем. Так при нестачі вітаміну В спостерігається втрата апетиту. Вітамін В поділяють на кілька груп: В1, В2, В3, В4, В5, В6. Кожна з зазначених груп має своє призначення в організмі і свій певний фізіологічний вплив. Так, наприклад, вітамін В1 регулює вуглеводний обмін в організмі. Вітамін С відомий як протицинготний вітамін. Коли його в кормах не вистачає, кролик починає хворіти на цингу; порушується також і нормальна діяльність травних органів. На вітамін С багаті зелені корми та овочі. Особливо багато вітаміну С у листі капусти та горобини, в овочах і проростаючому насінні. Однак капусту в еко-кролівництві заборонено до використання, через те, що викликав здуття кишечнику кролика. На волі, кишечник випорожнюється від руху кроликів, в умовах неволі, цей чинник відсутній.
Вітамін D (протирахітний). Його відсутність спричинює у тварин рахіт, при якому затримується розвиток трубчастих кісток і знижується загальний тонус організму. Якщо вітаміну D в організмі вистачає, то організм правильно використовує мінеральні речовини кормів, особливо кальцій і фосфор, необхідні для розвитку кістяка. Через те вітамін D особливо потрібний молодим кролям для інтенсивного їх росту та розвитку, а також сукрільним і лактуючим самкам. Багато цього вітаміну у риб’ячому жирі, у сіні люцерни та інших бобових рослинах.В організмі під впливом ультрафіолетових променів сонця з провітаміну D (ергостерину) може утворюватися вітамін D. Для нормальної діяльності органів розмноження потрібен вітамін Е. Коли його не вистачає в кормі, у самок в період сукрільності зародки гинуть і розсмоктуються, а в самців затримується сім’яутворення.
Вітамін Е міститься в ростках зерен, особливо пшениці; багато вітаміну Е у зеленій траві і люцерновому сіні. З літератури відомо, що добавляння вітаміну Е до раціону кролів сприяє активнішому використанню організмом кроля і вітаміну А. Вітамінні групи A,B,C,D, E повноцінно не формуються в бройлерному кролівництві. Відсутність чистого кисню в приміщеннях, де утримуються кролики, постійний цеховий лязг при годуванні, уборці фекалій, звуки витяжної системи, роботи транспортерів навозу, постійні сутінки, відсутність прямого сонячного світла та розсіяного інфрачервоного спектру та ультрафіолету – неодмінно викликають необхідні штучного внесення вітамінів до організму кроликів. Наскільки це «корисно» споживачам м’яса кроликів – питання!
Мінеральні речовини є складовою частиною клітин тіла тварини і через те необхідні для нормальної життєдіяльності організму, особливо молодого. Найважливіша мінеральна речовина— це фосфорнокислий кальцій і кухонна сіль, які необхідні для росту та розвитку кістяка. У рослинах в різних кількостях є калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, сірка та ін. В організмі тварини мінеральні речовини складаються в основному з фосфорнокислого вапна. Особливо багаті на мінеральні речовини такі корми, як трава і сіно бобових рослин: люцерни, конюшини, чини, люпину, віки та ін. Такі мінеральні речовини, як фосфор і кальцій, вкрай необхідні для утворення кістяка кроля, особливо необхідні ростучому молодняку, сукрільним та лактуючим самкам. Коли в раціоні не вистачатиме натрію та хлору (кухонної солі), то це знижуватиме засвоюваність поживних речовин і порушуватиме процес травлення. У кроленят після народження знижуються запаси гемоглобіну крові, внаслідок чого спостерігається захворю вання — анемія (недокрів’я). У зв’язку з цим треба в раціон молодняка, а також і сукрільних та лактуючих самок включати корми з великим вмістом заліза. Такими кормами є кров’яне і риб’яче борошно; з рослинних кормів — кропива. Недостача в раціонах мінеральних речовин або неправильне їх співвідношення призводять до порушень обміну речовин в організмі, порушень росту та виникнення у тварин різних захворювань.
Поживні речовини корму переробляються в органах травлення, причому частина їх всисається організмом, а частина виводиться з організму з каловими масами. Ті поживні речовини, які всмокталися, мають назву перетравних поживних речовин. Не перетравні поживні речовини виходять з тіла тварини у вигляді калу. Перетравність корму залежить від багатьох причин, зокрема від стану тварини, її віку, якості корму: грубі корми, наприклад, молоді тварини перетравлюють гірше. Попередня підготовка корму—подрібнення, варіння, дріжджування , ферментування і т. д. підвищують його перетравність. Поживні речовини із суміші кормів засвоюються краще, ніж з кормів, що згодовуються нарізно. Дослідами встановлено позитивний вплив моркви та капусти на процес травлення у кролів. Найвищий коефіцієнт перетравності мають білки, жири та без азотисті екстрактивні речовини. Особливо низькі показники перетравності клітковини.
Соковиті корми (підсилюють процес травлення), до яких можна віднести коренеплоди зокрема моркву, мають високий коефіцієнт перетравності. Тому перетравність корму визначається не тільки складом даного корму, а й наявністю інших кормів, які входять у раціон, а також технікою приготування кормів, їх якістю та станом тварини.
Немає коментарів:
Дописати коментар