ДОБІР І ПІДБІР КРОЛИКІВ У ЕКО КРОЛІВНИЦТВІ
Одним з основних способів поліпшення продуктивних якостей кролів є добір кращих тварин на плем’я. Добір кролів у поєднанні з наступним підбором та вирощуванням племінних кролів, при хороших умовах годівлі та утримання, повинен дати в кожному наступному поколінні кращих тварин з більш високими продуктивними якостями. На еко-фермах кролів добирають за їх продуктивністю та конституціональною міцністю, з урахуванням типу кроля, його походження, якості потомства і інших показників відповідно до напряму кролівництва, який прийнято на фермі, і мети племінної роботи.
Кролівництво - розведення кроликів |
Кролів на плем’я треба підбирати за комплексом ознак. Однобічний добір на підставі окремих ознак не дає належного ефекту. Якщо на фермі ведеться, наприклад, добір хутрових кролів тільки за хутровою продуктивністю, а будова тіла і жива вага не враховуються, то в результаті будуть виведені слабкі тварини, які не зможуть довго лишатись високопродуктивними, зокрема давати гарну шкірку. Та це й зрозуміло: будучи нестійкими до несприятливих впливів зовнішнього середовища, вони швидко піддаються різним захворюванням, дають високий відхід і знижують шкіркову продуктивність. У такій же мірі неправильним буде односторонній добір кролів мясних чи м’ясо-шкуркових порід за вагою, без урахування якості хутрового покриву, витривалості, плодючості та ін.
Основними ознаками, за якими треба добирати кролів для комплектування стада, є продуктивність, породність, здоров’я, будова тіла, походження, пристосованість до місцевих умов.
Продуктивність — важлива ознака при доборі кролів у виробниче стадо. Вона визначається показником живої ваги тварини, плодючістю, якістю шерстного покриву, кількістю пуху та ін.
Породність тварини встановлюється на підставі племінної документації (племінних записів) і обов’язкового огляду тварини в натурі для встановлення виразності типу та особливостей будови тіла.
У стадо добирають цілком здорових, жвавих кролів, добре вгодованих, з блискучим, м’яким, лиснючим хутром. Вгодованість — основна ознака здоров’я кроля; худого, охлялого кроля добре помітно в стаді.
Будова тіла тварини характеризується формою і довжиною тіла, міцністю кістяка, розміром і формою голови, поставою вух, розвитком та обхватом грудей за лопатками, формою спини, крупа, міцністю, довжиною і поставою ніг.
Пристосованість кроля до місцевих кліматичних умов, особливостей годівлі та утримання визначається стійкістю тварини проти захворювань і високою продуктивністю.
В справі вдосконалення порід сільськогосподарських тварин і, зокрема, кролів величезна роль належить підборові (підбір особин для парування).
Завдання підбору полягає в тому, щоб, керуючись основним правилом розведення: «краще з кращим дає краще», збільшити чисельність і продуктивність найкращої частини стада. До кращих самців підбирають для парування і кращих маток.
При складанні парувального плану треба уникати близькоспорідненого розведення. При підборі самців, крім конституції, слід звертати увагу на їх продуктивність, якість хутра або пуху і походження. У самок, крім продуктивності, типу конституції, походження, при підборі мають бути враховані материнські якості та молочність.
Немає коментарів:
Дописати коментар