02 січня 2015

Кролівництво - розведення кроликів

                      Кролівництво - розведення кроликів

                                    ДОБІР І ПІДБІР КРОЛИКІВ У ЕКО КРОЛІВНИЦТВІ


Одним з основних способів поліпшення продуктивних якостей кролів є добір кращих тварин на плем’я. Добір кролів у поєднанні з наступним підбором та вирощуванням племінних кролів, при хороших умовах годівлі та утри­мання, повинен дати в кожному наступному поколінні кращих тварин з більш високими продуктивними яко­стями. На еко-фермах кролів добирають за їх про­дуктивністю та конституціональною міцністю, з ураху­ванням типу кроля, його походження, якості потомства і інших показників відповідно до напряму кролівництва, який прийнято на фермі, і мети племінної роботи.
Кролівництво - розведення кроликів
Кролівництво - розведення кроликів

Кролів на плем’я треба підбирати за комплексом ознак. Однобічний добір на підставі окремих ознак не дає належ­ного ефекту. Якщо на фермі ведеться, наприклад, добір хутрових кролів тільки за хутровою продуктивністю, а бу­дова тіла і жива вага не враховуються, то в результаті будуть виведені слабкі тварини, які не зможуть довго лишатись високопродуктивними, зокрема давати гарну шкірку. Та це й зрозуміло: будучи нестійкими до несприятливих впливів зовнішнього середовища, вони швидко під­даються різним захворюванням, дають високий відхід і знижують шкіркову продуктивність. У такій же мірі непра­вильним буде односторонній добір кролів мясних чи м’ясо-шкуркових порід за вагою, без урахування якості хутрового по­криву, витривалості, плодючості та ін.

Основними ознаками, за якими треба добирати кролів для комплектування стада, є продуктивність, породність, здоров’я, будова тіла, походження, пристосованість до місцевих умов.

Продуктивність — важлива ознака при доборі кролів у виробниче стадо. Вона визначається показником живої ваги тварини, плодючістю, якістю шерстного покриву, кількістю пуху та ін.

Породність тварини встановлюється на підставі племін­ної документації (племінних записів) і обов’язкового огляду тварини в натурі для встановлення виразності типу та особливостей будови тіла.

У стадо добирають цілком здорових, жвавих кролів, добре вгодованих, з блискучим, м’яким, лиснючим хутром. Вгодованість — основна ознака здоров’я кроля; худого, охлялого кроля добре помітно в стаді.

Будова тіла тварини характеризується формою і дов­жиною тіла, міцністю кістяка, розміром і формою голови, поставою вух, розвитком та обхватом грудей за лопатка­ми, формою спини, крупа, міцністю, довжиною і поста­вою ніг.

Пристосованість кроля до місцевих кліматичних умов, особливостей годівлі та утримання визначається стійкістю тварини проти захворювань і високою продуктивністю.

В справі вдосконалення порід сільськогосподарських тварин і, зокрема, кролів величезна роль належить під­борові (підбір особин для парування).

Завдання підбору полягає в тому, щоб, керуючись ос­новним правилом розведення: «краще з кращим дає краще», збільшити чисельність і продуктивність найкращої частини стада. До кращих самців підбирають для парування і кра­щих маток.


При складанні парувального плану треба уникати близькоспорідненого розведення. При підборі самців, крім конституції, слід звертати увагу на їх продуктивність, якість хутра або пуху і походження. У самок, крім про­дуктивності, типу конституції, походження, при підборі мають бути враховані материнські якості та молочність.


Клітки для кроликів | Міні ферми для кроликів



Немає коментарів:

Дописати коментар