07 травня 2015

Спірохетоз кролів

Хвороби кролів

Спірохетоз кролів


Це хвороба статевих органів.
В основному захворюють дорослі кролі, а може захво­ріти і молодняк. Збудник хвороби — кроляча спірохета. Зараження передається при паруванні хворої тварини із здоровою або через підстілку, підлогу клітки і т. д.
Захворювання проходить хронічно, і якщо тварину не лікують, то хвороба триває місяцями. Ця хвороба най­більше поширюється восени і взимку перед першим паруванням. Хвороба рідко приводить до смерті, але хворі самки часто холостіють або приводять хворих кроленят. Самці погано ідуть на парування.
Спірохетоз кролів

На початку хвороби червоніють і припухають зовнішні статеві органи і ділянки відхідникового отвору. Незабаром на цих місцях утворюються маленькі виразки, які швидко вкриваються струпиками. Ці виразки іноді зникають, а потім знов утворюються. У самок спостерігається виді­лення з піхви. Хвороба переходить на шкіру мордочки і інших частин тіла у вигляді невеликих безволосих бородавчастих розрощень.
Іноді спостерігається прихований перебіг хвороби, який потім проявляється у вигляді масового захворювання, найчастіше взимку. Загальний стан тварини майже нор­мальний, а хвороба може бути виявлена лише при огляді статевих органів.
Хворих кролів переводять в ізолятор і лікують. Клітки та інвентар дезинфікують.
Хвороба виліковується дуже швидко.
Як лікувальний засіб застосовують новарсенол у 6-процентному розчині з розрахунку 1 куб. см на 1 кг живої ваги кроля. Ці ліки вводять шприцом у вену. Розчин ви­готовляють на фізіологічному розчині безпосередньо пе­ред його вживанням.

Добрі результати лікування дає 10-процентний розчин саліцилового вісмуту в олії. Ці ліки вводять у м’яз стегна з розрахунку 0,7 куб. см розчину на 1 кг живої ваги. Че­рез 14 днів лікування треба повторити.








Спірохетоз кролів, хвороби кролів, захворювання кролів, лікування кролів



Немає коментарів:

Дописати коментар