22 квітня 2015

Некробацильоз кролів

Кролівництво Раббакс Текнолоджі



Некробацильоз кролів


Некробацильоз кролів . Збудник хвороби — мікроб некрозу. Хвороба проходить у двох формах. При одній формі спо­стерігається ураження губ і ротової порожнини. На ура­жених ділянках утворюється дуже болюча тверда пух­лина, в якій розвиваються осередки омертвіння (некрозу) або утворюються виразки, що уражують і стінки судин. Іноді уражені місця мають вигляд щільного блискучого сала.

Пухлина часто поширюється на підгруддя і груди, а потім мертвіє. При захворюваннях кріль втрачає апетит, слабшає. Температура тіла хворої тварини падає на 1—1,5°, з носа тече гній. Смерть настає через 1—3 тижні. При роз­тині, крім зазначених уражень, нерідко виявляють осе­редки омертвіння у внутрішніх органах.
Некробацильоз кролів
Некробацильоз кролів

При другій формі захворювання у тварини утворю­ються підшкірні гнояки або виразки в різних частинах тіла, найчастіше на кінцівках. Спочатку вміст гнояків густий, клейкий, потім він стає сухим, сирнистим. Тка­нина навколо виразки ущільнена, дно виразки саловидне.

При першій формі захворювання хворих кролів треба забити, а підозрілих на захворювання карантинувати і лікувати.

Тварин, хворих на другу форму некробацильозу, пере­водять в ізолятор, а підозрілих на захворювання ставлять на карантин для лікування.


При лікуванні треба старанно видалити всю омертвілу тканину, змазати рану настойкою йоду, присипати дезин­фікуючим порошком.

Немає коментарів:

Дописати коментар