13 травня 2015

Інфекційний мастит кролів

Інфекційний мастит кроликів

Тема запису: Інфекційний мастит кроликів,  лікування маститу кролів, хронічний мастит  кролів, мастит кролики, хвороба мастит у кролів

_________________________________________________________________________________________

Інфекційний мастит кролів


Захворювання вимені буває переважно у годуючих самок у перші дні після окролу. Ця хвороба має гостру (септичну) форму або хронічну.

При гострій формі захворювання проявляється на 8— 12-й день після окролу. Самка несподівано втрачає апетит, стає млявою, малорухливою. Шерсть стає скуйовдженою і втрачає блиск. Часто хвороба супроводжується проносом. У цих випадках шерсть хвоста та огузка буває мокра і забруднена рідким калом.

При огляді тварини можна виявити захворювання однієї або кількох часток вимені. Шкіра вимені червона, потім стає багрово-синього кольору. Через 2—3 дні уражені ділянки шкіри тверднуть і чорніють, тобто мертвіють. Смерть тварини настає на 2—3-й день, а іноді на 7-й.

При хронічній формі загальний стан самки не змінюється, апетит зберігається. У цих випадках про хворий стан самки догадуються лише по тому, що її кроленята погано розвиваються і відстають у рості.

При огляді тварини впадає в око почервоніння і набрякання на частках вимені. Незабаром частки вимені тверднуть і утворюють кілька вузлів завбільшки від горошини до грецького горіха. Потім ці тверді вузли поступово розм’якшуються і через деякий час прориваються, виділяючи густий білий або зеленувато-білий гній. Хвороба може тривати місяць і більше.

На інфекційний мастит кролі можуть хворіти в усі пори року.
При гострій формі маститу хворих самок забивають разом з приплодом.
На фермі треба щодня оглядати всіх годуючих самок з тим, щоб можна було якнайшвидше виявляти хворих і видаляти їх з ферми.

Клітки, де утримувались хворі тварини, і інвентар негайно дезинфікують 2-процентним розчином формаліну, або іншими  сучасними дезінфектантами.  Потім дезинфікують і всі інші клітки, а також територію ферми. При хронічній формі хворих кролів переводять в ізолятор і там лікують. На початку хвороби їх лікують камфорним маслом, іхтіоловими компресами, а також роблять масаж вимені і здоюють молоко. Гнояки розрізають, видаляють з них гній, рану дезинфікують стафілококовим бактеріофагом або настойкою йоду.

На жаль, дану хворобу лікувати без використання антибіотиків вельми складно. Використовують антибіотик,  який згубно діє на ряд мікробів, зокрема на стафілококів.. Вводять антибіотик  в ділянку сідничних м’язів. Курс лікування  може бути різний по різним типам   ліків, що використовують для лікування маститу кролів.
Одночасно із внутрішньом’язовим введенням антибіотику часто дається і  сульфідин у дозі 0,1—0,3 г. Запалену частину молочної залози змазують йод-гліцерином протягом двох- трьох днів, потім сульфідиновою емульсією з припудрюванням порошком білого стрептоциду, змішаним з рівною часткою борної кислоти.
Щодня при ветеринарному обході санітар повинен протирати 3-процентним розчином борної кислоти соски годуючих самок, в яких є укуси, дряпини і садна. У клітках і маточниках не повинно бути гострих,, випнутих кінців сітки, а також цвяхів або дерева.

У боротьбі з інфекційним маститом необхідно проводити ряд важливих заходів. Насамперед кролівник у справі розведення та утримання кроликів, повинен визначити дане захворювання. При виникненні перших ознак хвороби треба негайно повідомити ветеринарного лікаря. Один з основних профілактичних заходів при інфекційному маститі — це утримання тварин у чистих, сухих клітках чи приміщеннях. Саме  санітарія , гігієна та загальна культура кролівництва здійснюваного кролівником і є запорукою безпеки на кролегосподарстві. Зокрема,  кролівник повинен  мати таке обладнання для утримання і розведення кролів, яке апріорі повинно слугувати не  як місце для зберігання кролів, а як  системний комплекс для забезпечення всіх умов  які потребує фізіологія кролика  та безпека кролівництва.  Міні-ферми «Раббітакс» маючи 12 річний досвід  в розробках інструментального захисту кролів від багатьох факторів ризику що присутні в галузі,  сьогодні надають не тільки безпеку кролівництва, але і є мабуть головним чинником  отримання гарантованого кінцевого результату в кролівництві.

У клітках і маточниках не повинно бути гострих, випнутих кінців сітки, а також цвяхів або дерева.


















Тема запису: Інфекційний мастит кроликів,  лікування маститу кролів, хронічний мастит  кролів, мастит кролики, хвороба мастит у кролів

Немає коментарів:

Дописати коментар