24 травня 2015

Піобацильоз кролів

Піобацильоз кролів

Тема запису – піобацильоз кроликів, хвороби кролів

____________________________________________________________________

Піобацильоз кролів


При груповому утриманні кролі б’ються, і в результаті в них розвиваються масові підшкірні осумковані гнояки, так звана піємія, із схожим на вершки гнійним вмістом. Іноді ці гнояки лопаються у підшкірну клітковину, спричиняючи потім розлитий запальний процес. Лікування полягає в своєчасному розрізуванні гноячків та їх обробці. Звичайно їх обробляють риванолом або скипидаром.

При лікуванні гноячків риванолом рубцева тканина розсмоктується повільно. Лікування скипидаром йде далеко швидше. Застосування скипидару таке: операційне поле добре вистригають, механічно очищають і дезинфікують ватним тампоном, змоченим у скипидарі. Після цього гнояки розрізають, видаляючи гній і омертвілі клаптики тканини. Порожнину гнояка оброблюють ватним тампоном, трохи зволоженим у скипидарі. Через 3 дні порожнина гнояка і краї операційної рани знов обробляють скипидарним тампоном, видаляючи гній та засохлі кірочки; після двох-трьох таких процедур рана швидко зарубцьовується.

Звичайно, в еко-кролівництві є і інші методи лікування піобацильозу. Сучасна ветеринарна фармакологія пропонує багато дієвих препаратів, які загоюють різні поранення та гнояки. Водночас буває так, що вартість на одну і ту діючу речовину у різних виробників вартує по різному, іноді відрізняючись в декілька разів. Тому, при лікуванні піобацильозу  ми рекомендуємо  дієве і часом перевірене лікування, про що вище вже було сказано.

Слід відрізняти піобацильоз кроликів від септикопіємії, останню яку викликає стафілокок.



Тема запису – піобацильоз кроликів, хвороби кролів


Немає коментарів:

Дописати коментар