22 квітня 2015

Стригучий лишай кролів


Стригучий лишай кролів



В поширеному кролівництві, левову частину якої  займає подвірне, селянське, присадибне кролівництво,  багато хвороб кролі отримують саме від умов утримання. Про захист кроликів від різних факторів що загрожують їх здоров’ю пишемо тут   

Збудник хвороби — грибок стригучого лишаю. Основною ознакою цієї хвороби є ламкість волосся. У хворої тварини на мордочці, навколо очей, а також на бічних поверхнях лапок і рідше на шкірі інших частин тіла видно сіруваті плями, вкриті лусочками. Волосся на уражених ділянках обламується біля самої поверхні шкіри. Загальний стан кролів не
Стригучий лишай кроликів
змінюється. Але якщо хвороба запущена, тварина худне і може загинути від виснаження. Хвороба без лікування може тривати місяцями. Захворювання починається, коли хворі кролі контактують із здоровими, а також внаслідок зараження клітки, інвентаря, підстілки чи підлоги. Стригучий лишай передається і людині.

Коли на фермі виникне це захворювання, хворих кролів негайно ізолюють від здорових, а клітки, вольєри, інвентар добре дезинфікують. Спори грибка дуже стійкі, а тому дезинфекцію треба провадити гарячими розчинами дезинфекційних засобів, крутим кип’ятком, формаліном. Добрий ефект є від застосування «мертвої» води, окислювально-відновлювальним потенціалом Eh> 700 мВ, оскільки воду можна наносити на волосяний покров  та ранки кролів.


Для лікування застосовується настойка йоду, 5-процентний спиртний розчин саліцилової кислоти або метиленової синьки.  Уражені місця змазують — 3—4 рази через 2—3 дні. Про сучасні лікарські засоби,  що можна придбати у ветеринарних аптеках  можна сказати, що вони  задовільні по лікувальному ефекту, однак виробник від виробника інколи суттєво відрізняється по якості  своєї продукції.  

Кокцидіоз кролів


Немає коментарів:

Дописати коментар