26 лютого 2018

Кролекомплекс - як це у них?


Кролекомплекс - як це у них?


У розвинутих країнах промислове техно-кролівництво є сукупністю різних інфраструктурних підрозділів. Зазвичай кролекомплекс складається з 1000 кролематок і розрахований на випуск 73 тон кролятини раз в 49 днів. Виробництво організовано за узгодженим між фермами-підрозділами графіку, що дозволяє кожній фермі раз в сім тижнів відправляти в забійний цех все вирощене поголів'я. Забійний цех чи підрозділ отримує готових до забою кроликів постійно протягом семи тижнів від 14 кролеферм. Таким чином, досягається ефективне завантаження забійного цеху і сталість поставок охолодженого м'яса кролика в роздрібну мережу магазинів. Комбікормовий завод виробляє потрібного складу комбікорм в потрібному обсязі і поставляє на кожну з 14-ти ферм. Генетична ферма  - кролівничий репродуктор,  організовує поставки сперми 2 рази в тиждень по графіку на одну з чотирнадцяти ферм для штучного запліднення кролиць. Так само продає кроленят у віці від 1 дня (для вигодування під іншу лактуючу кролицю) до 4 місяців і сукрільних кролиць. У самців відбирають сперму 2 рази в тиждень, сперма живе 24 години, оптимально використовувати протягом 12 годин. Поголів'я самців оновлюється раз на два роки.
У загальному випадку у кожного підрозділу комплексу може бути свій власник.

Раціон годівлі кроликів складається з води і експандовано-гранульованого повнораціонного комбікорму, до складу якого повинна входити трав'яне борошно. Все обладнання (клітика, кормозберігання і кормоподача) розрахована саме на такий раціон, без використання сіна, що власне є недоліком з погляду  впливу на загальну фізіологію кролів. Відсутність сіна  значно скорочує трудовитрати і весь такий раціон дозволяє  отримувати кролика потрібної ваги до потрібного віку при умові високого професійного дбання за розвитком тварин та стерильності всіх технологічних аспектів  вирощування.  Конверсія корму (необхідну кількість кілограм комбікорму для отримання 1 кг живої ваги кролика досяг забійного віку, з урахуванням витрат на природний падіж) становить від 3,6 до 4 одиниць.

Утримання кроликів здійснюється в закритих приміщеннях ангарного типу побудованих з сендвіч-панелей. Приміщення обладнані системами припливно-витяжної вентиляції, клімат-контролем температури, вологості, швидкості руху повітря в приміщенні, обігріву, освітлення, автоматичною системою годування, напування, гноєвидалення. Аварія на таких мережах  повинна бути швидко усунена .

Кролики містяться в клітках, виконаних з зварного дроту, оцинкованої після зварювання, з'єднаних між собою в довгі ряди - батареї клітин. Бетонна підлога в приміщенні виконана таким чином, що під рядами клітин в підлозі по всій довжині будівлі були жолоби, в які потрапляє гній і сеча.  Це створює сморід, який потрібно якнайшвидше утилізувати, інакше буде загазоване приміщення газами продуктів розкладання (фекалій). В залежності від обраного варіанту рішення, гній або віддаляється автоматично 1 раз в день за допомогою скребкового механізму через що закриваються технологічні отвори в будівлі на вулицю в гною яму; або за допомогою спеціальної перфорованої стрічки не щодня по елеватору в напівпричіп для вивозу, сеча в цьому випадку стікає під стрічкою по спеціально виконаному нахилу в жолобі в підземні резервуари зовні торця будівлі.  Нагріте взимку при цьому повітря приміщень буде видалено назовні разом з брудним загазованим. Утилізація екскрементів кролівництва є ахілесовою п’ятою  технології розведення кролів в приміщеннях.

Самі клітки є універсальними трансформерами, в різний час виробничого циклу виконують роль або клітини для самки з встановленим на час гніздовим відділенням, або, після зняття гнізда, клітки для самки з молодняком на підсосі, після відсадження кролиці з клітки, в них залишаються кроленята на відгодівлю.
Кролеферми складається з двох будівель-ангарів, з'єднаних між собою коридором, ідентичних за розміром (42 м х 12 м) і з практично однаковим обладнанням, займають площею 1008 + 48м2 (коридор, підсобні приміщення) = 1056м2. Оптимальна площа ділянки землі для розміщення ферми з урахуванням під'їзних шляхів і системи гноєзбірника становить 3500 м2 (35 соток, 0,35 га)

Оптимальним з точки зору праценавантаження персоналу (3 людини на ферму), санітарної безпеки, є поголів'я з 1000 кролематок (плюс запасні кролиці 100 шт. І підростаючі (ремонтні) кролиці). Дане поголів'я розміщується в клітках одної споруди. Спочатку, все стадо кролиць штучно осіменяють в один день, на 14 день проводиться пальпація, на 31 день все стадо одночасно кролиться.  На 18 день після окролу кролиць запліднюють вдруге. На 25 день вагітності всіх кролиць переміщують в клітини другої споруди, ангару, де їм вже підготовлені гніздові відділення для окролу. Через 6 днів кролиці народжують вдруге, на 18 день відбувається нове осіменіння, на 25 день вагітності кролиць час відсаджувати.  В цей час в першому будинку-ангарі кролики від першого окролу вже б виросли до 92 днів, однак, знаючи, що пора пересаджувати кролиць для третього окролу, на 90 день все підросле стадо з першої споруди-ангара відправляється на бійню, в будівлі проводиться чистка , мийка, дезінфекція, сушка і воно стає повністю готовим до прийому самок для третього окролу. Далі циклічність повторюється. Подібна система отримала назву «порожньо-зайнято». Стадо з другого окролу буде готове до забою через 49 днів.

Робота ферми має на увазі графік роботи персоналу 5/2 , тобто таким чином, щоб субота, неділя були вихідними днями. Основні роботи проводяться в наступні дні тижня: запліднення - п'ятниця, пальпація - п'ятниця, пологи - понеділок, забій - понеділок. При зсуві циклу щодо дня тижня, інші параметри зберігаються.

У підсумку:

Цикл виробництва продукції 49 днів (7-ми тижневий цикл). За рік самка встигає пройти 365/49 = 7,4 циклів. Забійний вік кролика 90 днів. До цього часу стадо має середню живу вагу 2,7-2,8 кг, вихід м'яса становить 58% від живої ваги, отже, середня вага тушки становить близько 1,6 кг.

З урахуванням окролів запасних кролиць, розподіл в гніздах проводиться на третій день по 9 кроленят для кожної кролематки. Зайвих кроленят утилізують. Через природної загибелі кроленят і переведення частини кроленят-самок в ремонтну групу, до забою надходить близько 6 200 кроликів, що становить 9 920 кг м'яса кролика.

Перший раз самку запліднюють в 4 місяці. Продуктивність життя самки становить 1 рік і 3 місяці (7 циклів). Первісне стадо завозять у віці 10 тижнів 950 шт. і 4 тижні (на ремонт) 150 шт. і дорощують до 4-х місячного віку, далі запліднюють. Існують три типи кролиць - Сукрольні, прохолості, ремонтні.

Середня фертильність (здатність приносити потомство) самок становить 80%, середня кількість народжуваних кроленят 9,5, на третій день живими залишаються 8,1 кроленят, до забою ця цифра становить 7,7 кроленят на одну самку. Тобто природний падіж близько 20%. Таким чином одна кролиця виробляє 7,7 * 7,4 = 45,6 кроликів в рік. 1000 кролиць - 45 600 кроликів готових до забою. Разом кролекомплекс виробляє 45 600 * 1,6 = 72 960 кг кролятини в рік.  В цілому комплекс з 14-ти ферм виробить за рік 1 022 тонни кролятини
Кролекомплекс - як це у світі
Кролекомплекс еко кролівництва

В Україні високотехнологічне виробництво кролятини в умовах критого розведення та утримання має власну, але негативну специфіку. Мало того, що такий спосіб сам по собі налічує  власні недоліки, так до них додаються і «місцеві». Насамперед доводиться підлаштовуватися під існуючі умови, в тій чи іншій мірі відходячи від дотримання всіх норм технологічного процесу. Наприклад, для забезпечення щотижневого виходу продукції, переміщення кролематок відбувається не по спорудам, а по рядах в будівлі, при цьому порушується санітарна безпека виробництва, підвищуються трудовитрати на запліднення та інше.

На базі однієї невеликої ферми доводиться створювати лабораторію по штучному заплідненню, на 1000 кролематок доводиться додатково на фермі утримувати 40 самців, або завозити кілька спермодоз з-за кордону.

Годування ведеться комбікормом, який є в наявності на найближчому комбікормовому заводі, а не тим, що потрібен за технологією для досягнення максимальної ефективності. Так само фермеру доводиться самостійно вводити в експлуатацію і нести витрати по утриманню забійного цеху, обробного обладнання, холодильників, логістику.

Левова частина подібних недоліків у еко-кролівництві просто відсутня.


Немає коментарів:

Дописати коментар