21 листопада 2015

Теплові удари кролів

Захист кролів від теплового удару


Теплові удари кролів



Теплові удари кролів.  У дуже жаркі дні, приблизно з 3 год. до 6 год. вечора, на кролефермах при надвірному утри­манні кролів з ними можуть статись теплові удари. Особ­ливо швидко вони уражують годуючих самок, пухових кролів і молодняк при скупченому утриманні. Тварин, розміщених по одній в клітці, хай це будуть самки чи сам­ці, рідко коли уражують теплові удари.
Теплові удари кролів


Ознаками дії теплового проміння на кролів є приско­рене дихання тварини, відмовлення її від корму, потяг до води. Кріль лежить, витягнувши передні і задні ноги, потім враз перевертається на спину або на бік. Незабаром виникають судороги, і тварина швидко гине.

Теплові удари кролі часто зазнають при їх перевезенні. В літні спекотні  дні кролів не можна перевозити вдень, це здійснюють тільки вночі. і тільки. якщо кролів розміщують в клітки, що мають достатню вентиляцію, в якій кролик  вільно може  здійснювати теплообмін – охолоджуватися.  При цьому слід враховувати, щоби через  вікна в транспортному засобі не утворювався протяг. який не менш згубний для кролів аніж спека.

При розтині загиблих тварин виявляють блідість слизо­вих оболонок очей і велике кровонаповнення судин мозку.

Кролів, уражених тепловим ударом, негайно пе­реносять у прохолодне місце. На голову слід покласти льоду або облити голову холодною водою.

Щоб запобігти захворюванню, у спеку кролів перено­сять у прохолодне місце або роблять затінок з гілок дерев.

В еко-кролівничих господарствах, які застосовують обладнання «Раббітакс»,  саме обладнання захищене від розпікання чи нагріву житла. І якщо  житло  кролівник не заселив щільно кролями,  кролі в такому житлі не страждають від теплових ударів. Досягається такий  тепловий захист за рахунок  стелі кролятників, які мають ультрафіолето-інфрачервоні відбивачі, які не  дозволяють нагріватися стелі, на яке   і потрапляє 90 % сонячних променів. Окрім цього, якщо обладнання немає змоги захистити в затінених місцях, на кролефермах встановлюють обрискувачі та  водно-дисперсійні «хмари» - не дороге обладнання, яке розпилює на дрібні фракції воду, створюючи  хмарну вологість, висихання  чого «збиває» навколишню температуру.

Більш примітивний спосіб збити високі температури в спеку – просте поливання житла кролів водою. і не біда, якщо під це потрапляють кролі, головне, щоби такі дійство не було раптовим, щоби не налякати кролів.

Неодмінно, захист від теплового удару не єдиний інструмент у розведенні кролів.  про інші види захисту кролів читайте тут

Клітки для кроликів

Тема запису: Теплові удари кролів, сонячний удар кролики, захист кролів від тепла, захист спека  кролі



Немає коментарів:

Дописати коментар