20 січня 2015

Сортування, розбирання і транспортування тушок кролів

Сортування, розбирання і транспортування тушок кролів

Тушку кролика розбирають після знімання шкурки. Починають розбирання з нижньої частини. Насамперед у самців видаляють статеві органи.
Біля заднього проходу роблять невеликий поперечний розріз черевної стінки. Потім, ввівши в проріз два пальці лівої руки і посуваючи їх угору, одночасно роблять розріз черевної стінки до грудочеревної перепони. Потім захоплюють пряму кишку та весь стравохід і видаляють його.
Щоб відокремити жовчний міхур, його затискують двома пальцями правої руки за вузьку частину і різким рухом виривають. Жовчний міхур треба видаляти дуже обережно, бо пошкодження його і витікання жовчі псує м’ясо. Якщо на печінці немає кокцидіозних горбиків, її залишають у тушці. Кокцидіозну печінку вирізують і видаляють. Далі обережно розрізують грудочеревну перепону, розтинають грудну порожнину і оглядають легені та серце: якщо є ознаки захворювань, їх відокремлюють від тушки разом з дихальною трубкою та стравоходом.
Сортування, розбирання і транспортування тушок кролів
Тушка кролика
Якщо тварина хворіла на злоякісну нежить, то голову відрізують за першим шийним хребцем. Місце відрізу старанно очищають від крові та обрізків тканин.
Тушку розбирають в чистоті, не допускаючи забруднення. Обмивати тушку водою не можна, бо це заважає утворенню кірочки підсихання, яка оберігає м’ясо від псування. Забруднену тушку треба обтерти сухим рушником.
Розібрану тушку підвішують для остигання на 10—12 годин у прохолодному місці при температурі 6—7 градусів тепла.
Коли тушка добре захолоне, її загортають у пергаментний папір і в такому вигляді пускають у продаж.
У теплу пору року, якщо немає морозу, кроляче м’ясо можна відправляти в ящиках посоленим або замороженим, причому кожну тушку заморожують окремо. Ящик з решітчастими стінками роблять з дощечок в 10 см завширшки, 80 см завдовжки і 35 см заввишки. Дно ящика вистилають пакувальним папером, а поверх нього прибивають 3 дерев’яні дощечки так, щоб папір щільно лежав на дні. Отже, тушки укладають на ці дощечки, а не просто на дно. Наповнений ящик зверху впоперек забивають також трьома дощечками і, поклавши пергаментний папір, забивають кришкою. У такий ящик можна покласти до 50 кг м’яса. Найкращою і найзручнішою тарою при транспортуванні кролячих тушок вважаються ящики місткістю не більш як 8 кг. Перевозять тушки і в нових рогожових лантухах або в кошиках. В усіх видах тари шар тушок треба перекладати довгою соломою.
При навантаженні у фури,  вагони напівжорстку тару з кролячими тушками ставлять униз, а м’яку (лантухи, мішки)— зверху.
Приймання на забій і відвантаження кролячого м’яса з забійного пункту повинні здійснюватись під ветеринарним наглядом.

Забій кролів і знімання шкурки


Тема запису: Сортування  розбирання  транспортування тушок кролів, м'ясо кролика, м'ясо кроля,  кроляче м'ясо, розбирання тушки кроля, кролі, кролики, крілики