Забій кролів і знімання шкурки
Кролів
у м’ясопоставки заготовчі організації приймають живими і забивають на бойнях.
Забій кролика |
У
кролегосподарстві кролів забивають у спеціально устаткованих приміщеннях. У
приміщеннях для забою влаштовується і охолодна для остигання тушок.
За
день до забою кролеві не дають ні води, ні кормів — це для того, щоб його
кишечник і сечовий міхур звільнити від вмісту.
Найкращий
спосіб забою кролів — удар палкою по потилиці.
Для забою його беруть лівою
рукою за задні ноги і
тримають вниз головою, а правою
ударяють палицею по потилиці. Щоб знекровити м’ясо, у тільки що забитого кроля
видаляють око або проколюють носову порожнину і спускають кров. Потім
видаляють сечу, злегка проводячи по животу кроля зверху вниз рукою.
Щоб зручніше було знімати шкурку,
кроля підвішують за задні ноги.
Зняття шкірки кроля |
Вушні
хрящі виймають із шкурки кінцем ножа. На задніх ногах хутро лишають до
скакального суглоба, а передні ноги від тушки відрізують. Навколо очних западин
шкіру надрізують, а на носі — обрізують.
При такому способі знімання шкурка
буде вивернута шерстю всередину, на зразок панчохи. Щоб шкурка не зіпсувалась,
її знімають з тварини зразу ж після забою.
РОЗПРАВЛЯННЯ І СУШІННЯ ШКУРКИ
Для
просушування шкурку натягують на правилку, яка являє собою дві планки, складені
так, що нижні кінці їх з’єднуються внизу поперечним бруском з отворами для
цвяхів і можуть розсуватись залежно від розмірів шкурки. На правилці
шкурка має бути добре розправлена.
Нижню її частину прибивають до правилки двома
цвяхами. З розправленої шкурки знімають рештки м’яса та жиру, щоб під ними
вона не загнила.
Шкурку
просушують у сухому, добре провітрюваному приміщенні, де температура не
перевищує 30°. Не можна сушити шкурку біля пічок або просто на сонці, бо при
швидкому сушінні вона сохне і ламається.
Правилка |
Якщо на шкурці не промацуються м’які місця, значить вона вже
висушена.
ЗБЕРІГАННЯ І ТРАНСПОРТУВАННЯ ШКУРОК
У зимовий період висушені шкурки
нанизують на вірьовку або дротину (через носовий отвір, по 50 штук) і
підвішують у сухому і добре провітрюваному місці. Складати шкурки одна на одну
не можна, бо взимку навіть у висушених шкурках є волога. У
весняно-літній період шкурки після просушування знімають і укладають в ящики
для зберігання. Між шкурками кладуть мішечки нафталіну. Нафталін слід зберігати
в сухому місці і добре закритим, тоді він протягом двох років не видихається.
При
тривалому зберіганні шкурки треба виймати для просушування та провітрювання і
добре вибивати їх паличкою.
Перед
тим як перевозити на приймальний пункт, шкурки зв’язують пачками за сортами та
розмірами, кладучи одна на одну в ящик чи мішок так, щоб у дорозі вони не м’ялись
і не втрачали своєї форми. Коли шкурок багато, їх рівно кладуть одна на одну у
вигляді тюка і загортають у полотно чи іншу міцну тканину.
Зараз в країні приймання і
сортування шкурок заготівельними організаціями провадиться на підставі тільки
їм відомим стандартам, що надає широке поле для демпінгу вартості шкірок з
кроликів при заготівлі-закупці від населення.
Якісна, висушена шкірка дорослого статево зрілого кролика зимнього забою,
білого кольору, довгий ворс, вичинена, коштує не менше 6 доларів США гуртом, або
вроздріб 9-12 доларів.
Немає коментарів:
Дописати коментар