21 січня 2015

Якість М’яса Кроля

Якість М’яса Кроля

Кроляче м’ясо, як і куряче, — цінний дієтичний про­дукт. Воно соковите, м’яке, смачне і дуже поживне.
Хімічний склад м’яса кроля й інших тварин ( в процентах) можна ба­чити з таблиці
М'ясо кролика




У кролячого м’яса, як це видно з даних таблиці порівняно з м’ясом інших тварин, найменший процент води, багато азотистих речовин і жиру.
Якість м’яса будь-якої тварини, зокрема і кроля, за­лежить від віку тварини, статі і стану вгодованості. Як відомо, м’ясо від самок ніжніше, ніж від самців. М’ясо старих тварин грубіше, ніж м’ясо тварин, забитих у мо­лодшому віці. Худі, охлялі, низької вгодованості тварини дають неякісну тушку з низькою забійною вагою:
Якість М’яса Кроля

Щоб мати м’ясо доброї якості, треба додержувати та­ких правил:
1.    При забої не забруднювати тушку.
2.    Швидко видаляти кров з забитої тварини, щоб тушка мала блідорожевий колір і краще зберігалась.
3.    Обережно виймати кишки, щоб не забруднити тушку.
4.    Обережно видаляти жовчний міхур, щоб не зіпсу­вати жовчю м’яса.
5.    Після розбирання тушку добре охолодити в чистому приміщенні, інакше вона може зіпсуватись.

Показником м’ясності тварини може бути забійна вага. Звичайно забійну вагу виражають у процентах до живої ваги перед забоєм. Так, наприклад, жива вага кроля перед забоєм була 5 /сг, а тушка і внутрішнє сало після забою важили 3 кг. Остання вага до живої ваги перед забоєм становить 60%. Це й називатиметься забійною вагою. Звичайно забійна вага добре відгодованого кроля досягає 60—65%.