Якість М’яса Кроля
Кроляче м’ясо, як і куряче, — цінний дієтичний продукт. Воно соковите, м’яке, смачне і дуже поживне.
У кролячого м’яса, як це видно з даних таблиці порівняно з м’ясом інших тварин, найменший процент води, багато азотистих речовин і жиру.
Якість м’яса будь-якої тварини, зокрема і кроля, залежить від віку тварини, статі і стану вгодованості. Як відомо, м’ясо від самок ніжніше, ніж від самців. М’ясо старих тварин грубіше, ніж м’ясо тварин, забитих у молодшому віці. Худі, охлялі, низької вгодованості тварини дають неякісну тушку з низькою забійною вагою:
Щоб мати м’ясо доброї якості, треба додержувати таких правил:
1. При забої не забруднювати тушку.
2. Швидко видаляти кров з забитої тварини, щоб тушка мала блідорожевий колір і краще зберігалась.
3. Обережно виймати кишки, щоб не забруднити тушку.
4. Обережно видаляти жовчний міхур, щоб не зіпсувати жовчю м’яса.
5. Після розбирання тушку добре охолодити в чистому приміщенні, інакше вона може зіпсуватись.
Показником м’ясності тварини може бути забійна вага. Звичайно забійну вагу виражають у процентах до живої ваги перед забоєм. Так, наприклад, жива вага кроля перед забоєм була 5 /сг, а тушка і внутрішнє сало після забою важили 3 кг. Остання вага до живої ваги перед забоєм становить 60%. Це й називатиметься забійною вагою. Звичайно забійна вага добре відгодованого кроля досягає 60—65%.
Немає коментарів:
Дописати коментар