Організація і оплата праці в кролівництві
Еко кролівницька ферма, як і інші кролівничі ферми України, водночас і інших країн, є однією з ланок тваринництва.
Для ефективності господарювання усі виробничі процеси на кролефермі треба здійснювати за певним планом. Планування всіх робіт на фермі допоможе власнику бізнесу враховувати кількість кормів, потрібну для поголів’я ферми, і строки їх використання, потребу в клітках, обладнанні кролівництва, розхідних матеріалах по утриманню кроликів, необхідному інвентарі. На основі планування керуючий кролівничою фермою повинен знати, коли та яку кількість продукції можна реалізувати з ферми. Планування провадиться за такими показниками: кількість маточного поголів’я і самців-плідників, кількість окролів, вихід молодняка та його реалізація, збір пуху з кролів пухових порід, коли таке ведеться на господарстві, отримання якісної шкурки з кролика чи шкіри кроля.
Сучасна кролеферма "Раббітакс" |
Основні виробничі процеси на кролівницькій фермі такі: підготовка до виробничого року, проведення парувальної кампанії, проведення окролів, вирощування молодняка, реалізація продукції ферми, добір, підбір і комплектування стада на наступний виробничий рік.
Для успішного виконання всіх цих робіт необхідно, щоб зв’язані між собою всі перелічені процеси виконувались на фермі своєчасно і в комплексі, тобто працівники ферми повинні одночасно вести правильний добір і підбір маточного стада, організовувати правильну годівлю тварин, забезпечуючи їм відповідні умови утримання.
Завідуючий кролефермою на підставі річного виробничого завдання складає щомісячні робочі плани, вказуючи в них усі види роботи та строки їх виконання.
Для роботи на кролівничій фермі необхідно підготувати кадри, які б уміли доглядати за тваринами. Керувати фермою повинен досвідчений бригадир або завідуючий, якого призначає правління власника бізнесу на строк не менш як 2 роки. Заключати відповідні угоди на працевлаштування саме на такі терміни доцільно тому, щоб перешкодити втечі навчених кадрів, які власне приходять « стажуватися» на сучасні еко кролівничі ферми з метою набратися власного досвіду, якого не отримати зараз в навчальних закладах. І власнику еко кролівничої ферми жодного інтересу нема, коли такий працівник накиває п’ятами – в нього вкладається багато, і тому контрактні стосунки – під підпис.
Число працівників на кролефермі визначається нормою навантаження, кількістю маточного поголів’я та напрямом діяльності кролівницької ферми.
За бригадою (а в середині бригади — за кожним працівником) закріплюються клітки, певна кількість самок і самців з усім приплодом і весь інвентар на строк не менш як 3 роки. В умовах конкурентного ринку праці, від працівників слід вимагати якнайкращого і сумлінного виконання своїх обов’язків, створюючи змагальні умови.
Успіх виконання виробничого завдання в значній мірі залежить від правильної організації і оплати праці на фермі. Правильна організація і оплата праці на кролівницьких фермах зміцнює трудову дисципліну, ліквідує знеосібку в догляді за тваринами, усуває зрівнялівку в оплаті праці і створює матеріальну зацікавленість працівників у справі відтворення кролівничого племені та підвищенні її продуктивності.
В основному на кролефермі встановлено таку оплату праці кролівникам:
1. За догляд і збереження, кожної кролематки нараховується за місяць — 0,2 трудодня.
2. За кожне одержане і вирощене до відлучення кроленя — 0,2 трудодня.
3. За кожні 10 кг приросту живої ваги кролів — 5 трудоднів.
4. За кожних 10 шкурок, зданих заготівельним організаціям:
- І сорту -5 трудоднів
- II сорту - 2,5 трудодня.
Виходячи із завдань та специфіки діяльності кролеферми встановлюють додаткові нарахування, а вартість оплати трудоднів індексують щодо інфляційних процесів.
Оплату в трудоднях за приріст живої ваги кролів провадять на підставі акта, який складається при зважуванні кролів перед відлученням і реалізацією.
Важливим у роботі є те, щоб кожний працівник знав свої обов’язки. Наведемо перелік обов’язків окремих працівників кролеферми.
Обов’язки завідуючого фермою такі:
1. Кролівництво і контроль за всіма роботами на фермі.
2. Ведення обліку на фермі і звітності по поголів’ю ферми, одержанню і
витрачанню кормів, нарахуванню трудоднів працівникам ферми.
3. Складання раціонів.
4. Складання розпорядку дня.
5. Контроль за годівлею та утриманням тварин на фермі.
6. Складання планів парувань та окролів.
7. Організація і проведення парувань тварин на фермі.
8. Відсаджування молодняка від кролематок, таврування молодняка, добір тварин на ремонт стада та на продаж, зважування молодняка.
9. Проведення санітарно-профілактичних заходів.
10. Участь у проведенні бонітування тварин.
Обов’язки працівників такі:
1. Чищення кліток, прибирання території ферми.
2. Утримання в належній чистоті всього інвентаря
3. Правильна годівля тварин (відповідно до раціонів).
4. Додержання розпорядку дня на фермі.
5. Проведення парувань тварин і запис дат парувань.
6. Проведення вискубувань пуху (на фермах пухових кролів).
7. Відлучення молодняка.
8. Пересаджування молодняка (переведення в інше приміщення чи відділення клітки, чи в клітку, розсаджування за статтю і т. д.).
9. Виявлення хворих тварин та переведення їх в ізолятор.
10. Дезинфекція кролівничого обладнання та інструментів, кліток, підсобних приміщень, тощо.
Усі роботи треба виконувати за певним розпорядком.
Наприклад, на літній період прийнято такий розпорядок дня:
7 годин ранку - приймання ферми від нічного сторожа, прибирання кліток, території;
7 г. 50 хв. - підготовка кормів для ранкового годування;
8 г. 10 хв. - годування кроликів;
9 г. 20 хв. - підготовка соковитих кормів;
8 г. 30 хв. - роздача соковитого корму;
9 -12 г. - попутні роботи по господарству
12 годин дня - роздача сіна у ясла;
13 -17 ч. - вільний час;
17 г. - підготовка кормів для вечірнього годування;
17 год 30 хв. - підготовка мінеральної підгодівлі і наповнення баків водою;
18 год. - годівля тварин концентрованим кормом;
Немає коментарів:
Дописати коментар