12 грудня 2014

Годівля молодняка кролів, домашнє кролівництво

Годівля молодняка кролів, домашнє кролівництво


Тема запису: кролеводство, корм для кролів, комбікорм для кролів, породи кролів у годуванні, мясні породи кролів.


Збереження і вирощування молодняка — дуже відповідальне завдання у кролівництві. Щоб зберегти молодняк, дуже важливо правильно його годувати в період відлучення.
У цей період кроленятам треба згодовувати ті самі види кормів, що й перед відлученням. Потім в їх раціон вводять нові корми.
Узимку кроленятам згодовують добре вкрите листям дрібне сіно, яке складається з різнотрав’я та бобових, а також моркву, овес, зерно бобових, макуху.
Кращими кормами для кроленят у літній період вважаються: трава бобових рослин з домішками різнотрав’я, подрібнений або плющений овес, розмелене або пропарене зерно бобових (вика, сочевиця, соя і горох). Особ¬ливо добре кроленята їдять червону конюшину та люцерну. Ці корми дуже поживні.
Основним показником правильної годівлі є вага і розвиток молодняка.


Відомо, що у кроленят в період відлучення спостерігається переобтяження травного тракту, а товстий відділ кишечника на цей час ще недостатньо розвинений. Тому перші 3—4 тижні після відлучення молоднякові треба згодовувати легкоперетравні корми і не включати в раціон кормів, які багаті на клітковину, особливо на огрубілу.

Відгодівля кролів


Завдання відгодівлі полягає в тому, щоб за певний відрізок часу при згодовуванні кролям різних кормових сумішок одержати від них більше і найкращого м’яса та сала при найвищій оплаті одиниці затраченого корму.
Еко кроликам, які в 2,5 місяці важать 2,5 — 3 кг, досить буде місячної відгодівлі.
Годівля молодняка кролів, домашнє кролівництво

Відгодовують звичайно вибракуваних кролів, зайвий молодняк у 2,5 - місячному віці (в основному самців). При відгодівлі жива вага кроля збільшується порівняно з його початковою вагою приблизно на 35 - 50%.

Найкраще кролі відгодовуються на гранульованих концкормах з деяким використанням зеленого корму, коренеплодів.
Добрі результати при відгодівлі дає згодовування кролям вівса, ячменю, кукурудзи, висівок, жолудів, гороху, вики, сочевиці, картоплі, моркви, буряків, жому, макухи, відходів городу та ін. Але такий раціон більш традиційний для менших форм господарювання, коли у кролівника є час на заготівлю різноманітного корму.  В умовах комерційного кролівництва обмежуються збалансованими концентрованими натуральними кормами, тобто такими що не містять неорганічних стимуляторів росту.

Порада для  кролівників, що практикують домашнє кролівництво: щоб корм поїдався краще, його різноманітять: картоплю краще давати кролям варену і в сумішці з висівками; концентрований корм згодовується в сумішці. Відгодівлі сприяє згодовування листя та коріння різних ароматичних рослин: петрушки, цикорію, селери, тмину.

При організації групової відгодівлі треба підбирати в групи кролів однакової ваги та розвитку.

Кролі різних порід, різного віку та вгодованості на одному й тому самому раціоні можуть дати різні результати відгодівлі.
Спостережено, що  кролі порід білий велетень і віденський голубий, кролі породи шиншила, сріблястий і сірий велетень, дають найбільший процент та швидкість приросту. 



Немає коментарів:

Дописати коментар