БІОЛОГІЯ КРОЛІВ
ПОХОДЖЕННЯ І СПОСІБ ЖИТТЯ
Свійський кріль походить від дикого і багато в чому схожий на нього. Форма вух, малорозвинені передні і сильно розвинені тонкі і довгі задні ноги, стрибаючі рухи, постійна схильність гризти — усіма цими особливостями кріль дуже схожий на зайця. Проте між кролем і зайцем є різні відмінності.
Дикий кріль дрібніший від зайця. Вуха в кроля коротші від голови, а в зайця — довші. М’язи у кроля рожеві, а при варінні та смаженні стають білими (як куряче м’ясо), тоді як м’язи в зайця темного кольору.
Спосіб життя представників цих двох видів родини зайців також різний: зайці живуть майже одиноко, особливо з настанням літа, тоді як дикі кролі селяться і живуть завжди колоніями в норах.
Нора — постійне житло дикого кроля. Кролячі колонії часто являють собою густу сітку нір з численними ходами та коридорами. На віддалі близько 2—2,5 м від поверхні землі кролі влаштовують чималий гніздовий відділ — гніздову камеру ( маточник) завширшки 40—60 см і заввишки від 25 до 40 см. Гніздовий відділ вистилається сухим м’яким сіном і пухом, який самки вискубують з черевця та боків.
Деякі кролі не роблять нір, а влаштовують гнізда на поверхні землі або в неглибоких відкритих канавах. Це буває там, де місцевість вогка або дуже поросла рослинністю. Кріль має високу здатність пристосовуватись до навколишніх умов. Часто для свого житла він використовує штабелі дров, каміння, купи соломи чи очерету і навіть брили шлаку та металевого лому.
Сукрільність кроля триває 28—32 дні, тоді як у зайців вона дорівнює 44—51 дню. Кроленята народжуються голі і сліпі в кількості 6—8 і навіть до 14—15. Мати годує їх до місяця і більше. У зайця звичайно народжується не більш як 4—5 зайченят. Зайченята народжуються вкриті шерстю і зрячі. Вже на 1—2-й день вони починають їсти траву і переходять до самостійного життя.
Однією з позитивних біологічних якостей кроля є здатність цієї тварини поєднувати лактацію з суцільністю. Внаслідок зазначеної біологічної особливості (годівля приплоду і виношування нового) самка може давати за рік до 6 окролів.
За своєю зоологічною класифікацією кріль належить до класу ссавців, до ряду гризунів і до родини лепоридів.
Дикий кріль має сіре забарвлення шерстного покриву, іноді з жовтувато-коричневим відтінком. Нижня частина тулуба, шиї, внутрішні сторони ніг і нижня поверхня хвоста білого забарвлення, тоді як верхня поверхня хвоста і кінчиків вух чорні.
У процесі одомашнювання дикого кроля людина використала позитивні його властивості і штучним добором та підбором, створенням відповідних умов годівлі та утримання вивела нові породи кролів, які дають великий господарсько-економічний ефект.
При народженні кроленя має 16 зубів. Різці в нього ростуть протягом усього життя, і для їх сточування йому треба давати грубий корм (узимку крупне сіно і гілковий корм, улітку — гілковий корм). З 18—20-го дня у кроленят молочні зуби починають змінюватись на постійні. В цей період треба особливо уважно стежити за годівлею, добре доглядати молодняк і давати йому подрібнене зерно і м’яке добре сіно або зелену траву.
До виходу з гнізда кроленята живляться тільки молоком матері, і через те товстий відділ кишечника в них розвинений ще слабо. З переходом до поїдання грубого корму, особливо після відлучення від матері, цей відділ кишечника починає розвиватись інтенсивніше. Тому в період відлучення кроленятам слід давати легкоперетравні корми, в яких небагато клітковини.
Предок свійського кроля, дикий кріль, веде напів нічний спосіб життя; живиться переважно вночі або присмерком. У свійського кроля ця особливість, внаслідок одомашнення, майже втрачена, проте більше корму і з кращим апетитом він поїдає вранці і ввечері. Удень, особливо в літню спеку, кріль часто зовсім не споживає корму. Цю особливість у годівлі кроля треба завжди враховувати. Вранці і ввечері треба згодовувати грубі і концентровані корми, а вдень легкоперетравні — соковитий або зелений. Зелений корм кролі поїдають дуже охоче. Він сприяє розвиткові продуктивності тварин, особливо молочності самок, вирощуванню здорового потомства.
Немає коментарів:
Дописати коментар