20 листопада 2015

Тимпаніт

Тимпаніт здуття шлунку

Тимпаніт

Через неправильну годівлю, а переважно у тих кролівників, котрі  годують кролів  по системі 2-3 разового на добу, кролі, а частіше молодняк кролів часто уражують шлунково-кишкові захворювання, до яких належить і тимпаніт.

З приводу  виникнення шлункових хвороб та методів  боротьби з ними ми багато розказуємо на семінарах, прослухавши які, та використавши  поради, кролівники назавжди позбуваються цих неприємних як для кролів так і для кролівника проблем зі здоров'ям тварин на господарстві. В еко-кролівництві вже аксіома – якщо є шлункові хвороби у кролів на господарстві, в цьому винен кролівник!

Тимпаніт (здуття шлунка) є наслідком скупчення газів, що утворюються при гнильному бродінні. Часто тимпаніт у молодих кроленят зв’язаний з паралічем кишок.
Закислі корми, які легко бродять, переповнюють шлунок і внаслідок параліча не просуваються в кишки. Корм, що надходить у кишечник, продовжує бродити, спричинюючи здуття різних його ділянок (метеоризм) — тонкої, товстої, сліпої кишки.

Хворий кріль не приймає корму, стан його стає пригніченим. Тварина лежить на животі, витягнувши задні ноги. Коли постукувати по стінці живота, то чути барабанний звук.
При лікуванні кролеві призначають голодну дієту, дають проносне, ставлять холодну клізму з 2-процентного розчину кухонної солі. Хворого кроля треба випустити  з клітки на землю і примусити бігати.
Клітки для кролівництва
Еко-системи "Раббітакс"


Дорослих кролів і молодняк, якому понад 4 місяці, можна лікувати так: кроля опускають до самої голови у відро з холодною водою на 12—20 сек. (полічити до 20), а потім виймають і, віджавши воду, швидко обкутують теплою м’якою тканиною (крім голови); після цього на 1 год. залишають в ящику у теплому місці. За цей час здуття у кроля повинно зникнути.

В еко-системах "Раббітакс" тимпаніту ніколи не буває, оскільки в годівницях, які забезпечують ненормоване годування, не буває застійних процесів і в раціоні передбачені ті компоненти, які вздуття  кишківнику кролів не викликають.

Піобацильоз кролів

Тема сторінки: Тимпаніт,  здуття шлунку кроля, вздуття у кроликів, надуття кролів



Немає коментарів:

Дописати коментар