08 лютого 2015

Організація і оплата праці в кролівництві

Організація і оплата праці в кролівництві


Організація і оплата праці в кролівництві
Еко кролівницька ферма, як і інші кролівничі ферми України, водночас і інших країн,  є однією з ланок тваринництва.

Для ефективності господарювання  усі виробничі процеси на кролефермі треба здійснювати за певним планом. Планування всіх робіт на фермі допоможе власнику бізнесу  враховувати кількість кормів, потрібну для поголів’я ферми, і строки їх використання, потребу в клітках, обладнанні кролівництва, розхідних матеріалах по утриманню кроликів, необхідному інвентарі. На основі планування керуючий кролівничою  фермою повинен знати, коли та яку кількість продукції можна реалізувати з ферми. Планування провадиться за такими показниками: кількість маточного поголів’я і самців-плідників, кількість окролів, вихід молодняка та його реалізація, збір пуху з кролів пухових порід, коли таке ведеться на господарстві, отримання якісної шкурки з кролика чи шкіри кроля.
Сучасна кролеферма "Раббітакс"

Основні виробничі процеси на кролівницькій фермі такі: підготовка до виробничого року, проведення парувальної кампанії, проведення окролів, вирощування молодняка, реалізація продукції ферми, добір, підбір і комплектування стада на наступний виробничий рік.
Для успішного виконання всіх цих робіт необхідно, щоб зв’язані між собою всі перелічені процеси виконувались на фермі своєчасно і в комплексі, тобто працівники ферми повинні одночасно вести правильний добір і підбір маточного стада, організовувати правильну годівлю тварин, забезпечуючи їм відповідні умови утримання.

Завідуючий кролефермою на підставі річного виробничого завдання складає щомісячні робочі плани, вказуючи в них усі види роботи та строки їх виконання.

Для роботи на кролівничій фермі  необхідно підготувати кадри, які б уміли доглядати за тваринами. Керувати фермою повинен досвідчений бригадир або завідуючий, якого призначає правління власника бізнесу на строк не менш як 2 роки. Заключати відповідні угоди на працевлаштування саме на такі терміни доцільно тому,  щоб  перешкодити  втечі навчених кадрів, які власне приходять « стажуватися» на сучасні еко кролівничі ферми з метою набратися власного досвіду, якого не отримати зараз в навчальних закладах.  І власнику еко кролівничої ферми жодного інтересу нема, коли такий працівник накиває  п’ятами – в нього вкладається багато, і тому контрактні стосунки – під підпис.

Число працівників на кролефермі визначається нормою навантаження, кількістю маточного поголів’я та напрямом  діяльності кролівницької ферми.

За бригадою (а в середині бригади — за кожним працівником) закріплюються клітки, певна кількість самок і самців з усім приплодом і весь інвентар на строк не менш як 3 роки. В умовах конкурентного ринку праці,  від працівників  слід вимагати якнайкращого  і сумлінного виконання  своїх обов’язків,  створюючи змагальні умови.

Успіх виконання виробничого завдання в значній мірі залежить від правильної організації і оплати праці на фермі. Правильна організація і оплата праці на кролівницьких  фермах зміцнює трудову дисципліну, ліквідує знеосібку в догляді за тваринами, усуває зрівнялівку в оплаті праці і створює матеріальну зацікавленість працівників у справі відтворення кролівничого племені та підвищенні її продуктивності.

В основному  на кролефермі встановлено таку оплату праці кролівникам:

1.         За догляд і збереження, кожної кролематки нараховується за місяць — 0,2                     трудодня.
2.         За кожне одержане і вирощене до відлучення кроленя — 0,2 трудодня.
3.         За кожні 10 кг приросту живої ваги кролів — 5 трудоднів.
4.         За кожних 10 шкурок, зданих заготівельним організаціям:
  • І сорту -5 трудоднів
  • II сорту - 2,5 трудодня.

Виходячи із завдань та специфіки діяльності кролеферми встановлюють додаткові нарахування, а вартість оплати трудоднів  індексують щодо  інфляційних процесів.
Оплату в трудоднях за приріст живої ваги кролів провадять на підставі акта, який складається при зважуванні кролів перед відлученням і реалізацією.
Важливим у роботі є те, щоб кожний працівник знав свої обов’язки. Наведемо перелік обов’язків окремих працівників кролеферми.

Обов’язки завідуючого фермою такі:

1.         Кролівництво і контроль за всіма роботами на фермі.
            витрачанню кормів,  нарахуванню трудоднів працівникам ферми.
3.         Складання раціонів.
4.         Складання розпорядку дня.
5.         Контроль за годівлею та утриманням тварин на фермі.
6.         Складання планів парувань та окролів.
7.         Організація і проведення парувань тварин на фермі.
8.         Відсаджування молодняка від кролематок, таврування молодняка, добір тварин             на ремонт   стада та на продаж, зважування молодняка.
9.         Проведення санітарно-профілактичних заходів.
10.       Участь у проведенні бонітування тварин.

  Обов’язки працівників такі:

1.         Чищення кліток, прибирання території ферми.
2.         Утримання в належній чистоті всього інвентаря
3.         Правильна годівля тварин (відповідно до раціонів).
4.         Додержання розпорядку дня на фермі.
5.         Проведення парувань тварин і запис дат парувань.
6.         Проведення вискубувань пуху (на фермах пухових кролів).
7.         Відлучення молодняка.
8.         Пересаджування молодняка (переведення в інше приміщення чи відділення                   клітки, чи в  клітку, розсаджування за статтю і т. д.).
9.         Виявлення хворих тварин та переведення їх в ізолятор.
10.       Дезинфекція кролівничого обладнання та інструментів, кліток,  підсобних                         приміщень, тощо.
        
Усі роботи треба виконувати за певним розпорядком.

Наприклад,  на літній період прийнято такий розпорядок дня:
7 годин ранку - приймання ферми від нічного сторожа, прибирання кліток, території;
7 г. 50 хв. - підготовка кормів для ранкового годування;
8 г. 10 хв. - годування кроликів;
9 г. 20 хв. - підготовка соковитих кормів;
8 г. 30 хв. - роздача соковитого корму;
9 -12 г. - попутні роботи по господарству
12 годин дня - роздача сіна у ясла;
13 -17 ч. - вільний час;
17 г. - підготовка кормів для вечірнього годування;
17 год 30 хв. - підготовка мінеральної підгодівлі і наповнення баків водою;

18 год. - годівля тварин концентрованим кормом;

Немає коментарів:

Дописати коментар